Etiyopya'da yayılan yangınlar nadir ağaç türlerini ve turistik bölgeleri tehdit ediyor

Amhara bölgesindeki Simen Dağları'nı çevreleyen yangınları kontrol altına alma çabalarında ilerleme sağlanamadı

Simen Dağları Tabiat Parkı, Afrika'daki en güzel doğal ve turistik yerlerden biri olarak kabul ediliyor / Fotoğraf: Independent Arabia

Etiyopya'nın kuzeyindeki Amhara bölgesindeki Simen Dağları tabiat parkı, dört gündür dünyanın en güzel doğal noktalarından biri olan turistik cazibe merkezini tehdit eden bir şekilde, doğal sebeplerle çıkan yangınlara tanık oluyor. 

Raporlarda birçok nadir bitki ve ağaç türünün yok olduğu belirtilirken bu yangınları kontrol altına alma çabalarının da başarısız olduğuna dikkat çekiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Simen Dağları tabiat parklarından sorumlu yetkili Azano Kifilo, Etiyopyalı bir haber ajansına cumartesi günü yaptığı açıklamada, yerel halkın söndürme girişimlerine rağmen yangını kontrol altına alamadıklarını söyledi.

Kifilo, Etiyopya Savunma Kuvvetleri'nin 600'den fazla üyesinin yangını söndürmek için bölgeye geldiğini ancak bölgenin dik coğrafyasının yangının kontrol altına alınmasını engellediğini kaydetti. 

Etiyopyalı yetkili, parklardaki durumu 'endişe verici' olarak nitelendirdi.

Ayrıca, bazı türlerde nadir hayvanları barındıran tabiat parklarında 7 Nisan'dan bu yana devam eden yangınların, ormanın büyük bir kısmının tamamen yok olmasına neden olduğunu vurguladı. 


Topoğrafya 

Etiyopya arazisi büyük ölçüde dağlardan oluşuyor ve dağlar Eritre'den Kuzey Somali'ye kadar uzanıyor.

Ülkenin kuzey, batı, güney ve doğu yükseltileri, bir dizi tuz gölünü içeren Büyük Etiyopya Yarığı ile ayrılıyor. 

Etiyopya yükseltileri, 4 bin 550 metre ile Afrika Kıtası'ndaki en büyük yükselti alanlarını oluşturuyor.

Yüksekliği ve geniş bir alana yayılması nedeniyle 'Afrika'nın Çatısı' olarak adlandırılan yükseltiler,

Tigray'in tüm bölgeleri, Simen Dağları ve Amhara bölgesinin bazı kısımlarının da dahil olduğu kuzeybatı kısmını içeriyor. 

Bu yükseltilerin alanları, Etiyopya dağlık bölgelerinin kuzeybatı kesiminde Mavi Nil'in çıktığı ana kaynak olan Tana Gölü'nü de içerecek şekilde Amhara bölgesinin derinliklerine kadar uzanıyor. 
 


Dünya Mirası bölgesi 

Simen Dağları Tabiat Parkı yaklaşık 412 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor ve deniz seviyesinden 4 bin 533 metre yüksekte bulunuyor.

Bu bölge, 1979'da Doğal Dünya Mirası Listesi'ne alındı ve UNESCO tarafından 'dünyanın en güzel manzaralarından biri' olarak tanımlandı.

Kuzey Gondar bölgesi Hükümet İrtibat Bürosu'na göre Etiyopyalı bir yetkili, yangının geniş alanları tehdit etmesi ve bu turistik yerlerde büyük kayıplara neden olması üzerine ilgili makamlara yangını kontrol altına almak için gerekli desteği sağlama çağrısında bulundu. 

Simen Dağları Tabiat Parkı, Afrika'nın en güzel doğal ve turistik yerlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Park, yaklaşık bin 500 metrelik bir uzantıya sahip ve dolambaçlı dağ zirveleri, vadileri ve 4 bin 550 metre yüksekliği ile Etiyopya'nın en yüksek zirvesi olan Ras Dashen Dağı'nı da içeriyor.

Bölge, uzantılarıyla birlikte yaklaşık 40 milyon yıl önce volkanik lavlar sonucu oluşan bir volkanik aktivite merkezi olarak tanımlanıyor.

Bu volkanik faaliyet, yaklaşık üç kilometrelik yükseklik oluştururken şiddetli yağmurlar nedeniyle bazı kayaların aşınması ile nadir görülen doğal özelliklerin oluşmasına neden oldu.

Simen Dağları Tabiat Parkları, babun maymunu, kızıl tilki ve yerel olarak Walia olarak adlandırılan bir dağ keçisi türü gibi dünyadaki bazı nadir hayvanları içeriyor.

Ayrıca yaklaşık 180 kuş türü ile 57 nadir hayvana ev sahipliği yapıyor. Bölge, başkent Addis Ababa'ya yaklaşık 800 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 

Önceki yıllarda da aynı bölgelerde benzer yangınlar çıktı. Nisan 2019'da yangın 10 günden fazla sürdü. Bu durum Etiyopya'yı, İsrail ve Güney Afrika'dan yardım istemeye sevk etti.

İsrail yangını kontrol altına almak üzere orman yangınlarını söndürme uzmanlarından bir ekip gönderirken Güney Afrika da bir dizi yangın söndürme uçağı yardımında bulundu. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU