Etiyopya'nın Amhara bölgesi, bölgesel özel kuvvetlerin ulusal polis veya orduya entegre edilmesi yönünde kararı protesto etti

Amhara Özel Kuvvetleri üyeleri ve müttefik milisler, perşembe günü açıklanan karara karşı çıkma sözü verdi. Söz konusu karar, bu planın "Etiyopya'nın ulusal birliği için" olduğunu söyleyen Başbakan Abiy Ahmed hükümeti ile anlaşmazlığa yol açtı

Amhara Özel Kuvvetleri, Tigray bölgesindeki iki yıllık savaşta federal orduyu desteklemek için savaştı / Fotoğraf: AFP

Etiyopya'nın Amhara bölgesindeki sakinler, en az iki kasabada silah sesleri duyulduğunu, binlerce kişinin federal hükümetin bölgesel özel kuvvetleri ulusal polis veya orduya entegre etme kararını protesto ettiğini söyledi.

Am

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amhara Özel Kuvvetleri üyeleri ve müttefik milisler, perşembe günü açıklanan karara karşı çıkma sözü verdi.

Söz konusu karar, bu planın "Etiyopya'nın ulusal birliği için" olduğunu söyleyen Başbakan Abiy Ahmed hükümeti ile anlaşmazlığa yol açtı.

Bu karar, kendi orduları olan ve kendi dillerini kullanan, Etiyopya'nın 11 bölgesinin tümü için geçerli. Ancak karar, ikinci en büyük bölge olan Amhara'da şiddetli bir muhalefetle karşılaştı.

Büyük bir gösteriye tanık olunan, Amhara'nın Gondar şehri sakini, "Amhara Özel Kuvvetleri mensupları, karara karşı gelerek bütün gece havaya ateş açtı" dedi.

Kobo kasabasının iki sakini, kasabanın dışından topçu ateşi duyduklarını söylerken, saldırıdan kimin sorumlu olduğu henüz belli değil.

Güvenliklerinden korktukları için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan bölge sakinleri, diğer altı kasabada da protestolar olduğunu söyledi.

Görüşleri için federal hükümet, Etiyopya ordusu ve Amhara bölgesel hükümeti adına sözcülere ulaşmak mümkün olmadı.

Amhara hükümeti tarafından yönetilen bir medya organına göre, Amhara Bölge Başkanı Yilkal Kefale, "Federal hükümetin kararı, özel kuvvetlerin silahsızlandırılması yönünde yanlış anlaşıldı. Bu sadece federal güvenlik kurumları altındaki bölgesel güçlerin bir organizasyonudur" dedi.

Amhara Özel Kuvvetleri ve ona bağlı milisler, komşu Tigray bölgesindeki iki yıllık savaş sırasında federal orduyu desteklemek için savaştı.

On binlerce kişinin ölümüne yol açan çatışma, geçen Kasım ayında bir ateşkesle sona erdi.

Ancak son birkaç aydır Amhara liderleri ve aktivistler, Abiy Ahmed hükümetini, komşu Oromia bölgesinde yaşayan Amhar halkına karşı işlenen zulmü görmezden gelmekle suçladılar.

Bölgelerindeki özel kuvvetlerin dağıtılmasının kendilerini Tigray ve Oromia'dan gelecek saldırılara karşı savunmasız hale getireceğini de eklediler.

 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU