Biden'ın Kuzey İrlanda ziyareti öncesi "Yeni IRA'in bombalı saldırısı engellendi"

ABD Başkanı'nın Hayırlı Cuma Anlaşması'nın 25. yıldönümü sebebiyle salı günü Belfast'a gitmesi bekleniyor

(Reuters)

Kuzey İrlanda polisinin, ABD Başkanı Joe Biden'ın salı günkü Belfast ziyareti öncesinde IRA'in bombalı saldırı planını bozduğu bildirildi.

Pazar günü The Belfast Telegraph'ta yayımlanan habere göre cumhuriyetçi paramiliter grup Yeni IRA'in (Yeni İrlanda Cumhuriyet Ordusu) üyeleri Derry'de bomba yerleştirmeyi amaçlıyordu.

Adı açıklanmayan bir kaynak gazeteye, "Bomba yapmak için parça arıyorlardı" dedi.

Kanaat, Yeni IRA'in geçen kasımda Strabane'deki polislere yapılan havan saldırısına benzer şekilde Biden'ın ziyaretiyle çakışacak bir tür saldırı planladığı yönünde.

Cumhuriyetçi bir kaynak da gazeteye Yeni IRA'in lideri Thomas Mellon'ın, "gösterişli" bir yolla Biden'ın ziyaretini gölgede bırakmak istediğini söyledi.

Kaynak, "Mellon, gösterişli bir eylem yapmak istiyordu ama tüm o PSNI [Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı] baskınları ve Britanya'nın aramalarından sonra Paskalya Pazartesisi'nde (10 Nisan) bir ayaklanmayla yetinmek zorunda kalacak" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni IRA, yaklaşık 20 yıl önce dağılan paramiliter grup IRA'in devamı. Mellon, Birleşik Krallık'ın karşı istihbarat kuruluşu MI5'in terör izleme listesinde yer alıyor.

ABD Başkanı Biden, Kuzey İrlanda'da onlarca yıl süren ve Kuzey İrlanda Sorunu diye bilinen çatışmayı büyük ölçüde sona erdiren tarihi Hayırlı Cuma Anlaşması'nın 25. yıldönümü sebebiyle salı günü Belfast'a gidecek.

Biden'ın Dublin'i de ziyaret edip İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ve İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins'le görüşeceği gezisi için yapılan kapsamlı güvenlik operasyonu devam ediyor.

Önceki haftalarda MI5, Kuzey İrlanda'daki terör tehdidini "ciddi" seviyesine çıkarmıştı.

DerryNow'ın haberine göre PSNI, Derry'de yasadışı iki geçit töreni düzenleyen muhaliflerin Paskalya Pazartesisi'nde de bir saldırı planlayabileceği uyarısında bulundu.

The Independent yorum için Beyaz Saray'la temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU