Tüm dünyadan radikal sağcı liderler Portekiz'de zirve düzenleyecek

Eski Brezilya lideri Bolsonaro ve İtalya Başbakan Yardımcısı Salvini'nin zirve davetini kabul ettikleri belirtildi

Portekiz'de Chega partisi 2019'da 1,3 olan oy oranını, 2022'de 7,2'ye yükseltmeyi başarmıştı (Reuters)

Portekiz'de radikal sağcı Chega Partisi, tüm dünyadan benzer görüşe sahip liderlerin katılacağı bir dünya zirvesi düzenleyeceğini açıkladı.

Parti lideri Andre Ventura, 13-14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek zirveye, eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini'nin de katılacağını duyurdu.

Ventura, "Jair Bolsonaro, Matteo Salvini ve Avrupa sağının birçok diğer liderinin varlığı, Lizbon'u Avrupa sağının ve sosyalizme karşı savaşın en önemli merkezlerinden biri yapacak" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parti daha önce yaptığı açıklamalarda eski ABD Başkanı Donald Trump ve radikal sağcı Fransız lider Marine Le Pen'in de zirveye davet edileceğini belirtmişti.

Portekiz basını, zirvenin "aşırı muhafazakar Amerikan hareketinin" yarattığı etkiyi Avrupa'ya taşımayı hedeflediğini yazdı.

Hollanda Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, Almanya'dan AfD'nin lideri Tino Chrupalla, İspanyol Vox partisinden Santiago Abascal'ın da zirve davetlerini kabul ettiği ifade edildi.

Portekiz medyasındaki haberlerde zirvenin, Lizbon polisinin başını ağrıtacağı yorumu yapıldı. Chega partisiyse, İçişleri Bakanlığı'yla temas halinde olduklarını ve konukların güvenliğinin doğru şekilde sağlanacağını açıkladı.

Ocak 2022'de, Portekiz'de yapılan seçimlerde Sosyalist Parti sürpriz şekilde parlamento çoğunluğunu kazanmayı başarmış, Chega ise oylarını artırarak Sosyal Demokratlar'ın ardından üçüncü parti konumuna yükselmişti. 

Seçim sonrası yapılan anketler ise Chega'nın Portekiz'in en hızlı büyüyen partisi olduğunu ortaya koymuştu.


Independent Türkçe, Reuters, Portugal Resident, Observador

DAHA FAZLA HABER OKU