Bombalı suikastla gündeme gelen Rus askeri bloggerlar kim ve neden bu kadar popülerler?

En çok takip edilen Rus askeri bloggerlardan biri olan Tatarskiy, pazar günü St. Petersburg'da bir bombalı saldırıda öldürülmüştü

Asıl adı Maxim Fomin olan Tatarski'nin Telegram'da 500 binden fazla takipçisi bulunuyordu (Reuters)

St. Petersburg'da düzenlenen bombalı saldırıyla öldürülen Rus askeri blog yazarı Vladlen Tatarski'nin ardından, Ukrayna savaşıyla birlikte popülerleşen askeri bloggerlar da yeniden gündeme geldi.

Peki kim bu bloggerlar ve neden popülerler?

BBC'ye göre cephe hattından bildiren askeri bloggerlar, Ukrayna ve Batı karşıtı keskin fikirlere sahip savaş muhabirleri.

Uzmanlık derecesinde askeri bilgiye sahip olduklarını iddia eden bu muhabirlerin ayrıca Rus birliklerine özel erişim sağlama kabiliyetine de sahip. Bazıları Rus birlikleriyle koordine şekilde ilerlerken, bazıları ise cephe hattında Rus askerleriyle birlikte savaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kişilerden bazıları Kremlin kontrolündeki medya için çalışırken, bazıları ise hiçbir medya kuruluşuyla bağlantısı olmadan sosyal medya muhabirliği yapıyor.

Rusya'da bu derece popüler olmaları ise resmi açıklamalardan daha fazla bilgi vermelerine ve cephe hattına ilişkin farklı bakış açılarını sunmalarına bağlanıyor. 

Rus askeri blog yazarlarının ortaya çıkışı ise 2014'te Kırım'ın ilhak edildiği sürece kadar uzanıyor.

Bloggerlara eleştiri serbest

Birçok blog yazarı savaşı desteklese de, bazı durumlarda Moskova'daki yetkilileri ve savaşı yöneten komutanları eleştirmekten kaçınmıyor. Tabiki Putin birçok kez bu eleştirilerin dışında tutuluyor.

Örneğin Makiivka'da yüzlerce Rus askerinin Ukrayna füzeleriyle öldürüldüğü saldırının ardından birçok askeri lider ağır eleştirilerin hedefi olmuştu.

Aynı zamanda "savaş delisi" (War Gonzo) adıyla da bilinen savaş muhabiri Semyon Pegov, Rusya Savunma Bakanlığı'nı sorumluluktan kaçmakla suçlamıştı. Pegov'un Telegram'da 1,2 milyondan fazla takipçiye sahip bir kanalı bulunuyor.

Bir başka savaş yanlısı blogger Boris Rozhin ise Rus komutanları savaşın sonuçlarını kavrayamayacak kadar yeteneksiz ve yetersiz olmakla suçlamıştı. Colonel Cassad isimli bir Telegram kanalını yöneten Rozhin'in 800 bin takipçisi bulunuyor.

Paralı asker grubu Wagner'e bağlı sosyal medya hesaplarının Rus komutanlara ve savunma bakanlığına yönettikleri sert eleştiriler, savaş bloggerlarının da Kremlin kontrolündeki medyanın anlatısından uzaklaşmasının yolunu açıyor.

Rus ordusunun reklamını yapıyorlar

Daha önce Rus ordusu ve Wagner'in Ortadoğu ve Afrika'da yürüttüğü operasyonda da görev alan askeri bloggerlar, Kremlin için savaşa desteği artırma enstrümanlarından biri olarak görülüyor.

Birçok askeri blogger, Putin'in orduyu genişletme çabalarının reklamını yapıyor ve Rusları orduya katılmaları için teşvik ediyor.

Ukrayna'daki savaşta da bloggerlar bu işlevi yerine getiriyor ancak cephe hattında kayıt alabilen ve gerçekten neler yaşandığını bildirebilen onlardan başka kimsenin olduğunu da söylemek mümkün değil.

Birçoğu aşırı milliyetçi fikirlere sahip olan ve Rus askerleri içinde geniş bağlantıları bulunan bu savaş muhabirlerinden biri de geçen pazar St. Petersburg'da öldürülen Vladlen Tatarski'ydi.

Ukrayna'da doğan Tatarski'nin Wagner'le yakın bağları bulunuyordu ve Donbas'ta Rusya yanlısı ayrılıkçılarla birlikte savaşmıştı. Rus medyasınının aktardığına göre Tatarski ayrıca banka soygununa katıldığı için hapis yatmıştı.

Tatarski'nin herkesin birbirini yakından tanıdığı askeri bloggerlar içinde belirgin bir yere sahip olduğu biliniyordu.


Independent Türkçe, CNN, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU