ABD yolsuzlukla suçlanan 4 Gürcistanlı yargıca ülkeye giriş yasağı getirdi

İktidardaki Gürcistan Rüyası, karara tepki olarak "ABD'li yetkililerle gizli konuşmaları yayımlarız" dedi

Muhalifler, protestolarla karşılanan "yabancı ülke lobisi" yasa tasarısının basın özgürlüğüne darbe vurmasından endişeleniyordu (Reuters)

ABD, yolsuzlukla suçlanan 4 Gürcistanlı yargıcın ülkeye girişini yasakladı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Mihail Şinşaladzi, Levan Murusidze, İrakli Şengelya, Valeryan Tsertsvadze ve ailelerinin ülkeye girişinin yasaklandığını duyurdu.

Blinken, açıklamasında şu ifadeleri kullandı

ABD, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü desteklemek üzere tüm Gürcülerin yanında olmayı sürdürüyor. Kamu görevini kişisel çıkarları için kötüye kullananların sorumlu tutulmasını teşvik etmeye de devam edeceğiz.

Şinşaladzi, Murusidze ve Şengelya, Gürcistan Adalet Yüksek Mahkemesi'nde görev yapıyor. Tsertsvadze ise buradaki görevinden geçen yıl ayrılmıştı. 

Bağımsız işlemesi gereken Adalet Yüksek Mahkemesi'ndeki bu yargıçların, iktidardaki Gürcistan Rüyası partisi ve kurucusu milyarder iş insanı Bidzina İvanişvili'yle yakın ittifak içinde olduğu öne sürülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Şinşaladzi ve Murusidze hakkında vergi kaçakçılığı suçlamaları da yapılmıştı.

Gürcistan Rüyası'nın, ülkede "klan" olarak da adlandırılan 4 yargıçla kurduğu öne sürülen yakın bağlara tepki olarak, partinin kurucularından Eka Beselya 2018'de istifa etmişti.

ABD, söz konusu yargıçların görevlerini kötüye kullandığını savunurken, Gürcistan Rüyası'ndan Washington'un açıklamasına sert tepki geldi.

Partinin genel sekreteri İrakli Kobahidze, iktidar yanlısı televizyon kanalı Imedi'de çarşamba gecesi yaptığı açıklamada, Adalet Yüksek Mahkemesi'nin bağımsız olduğunu savunarak, ABD'nin buna dışarıdan müdahale ettiğini öne sürdü. 
 

gürcistanlı yargıçlar.jpg
Saat yönünde, sol üstten: Murusidze, Şinşaladzi, Şengelya, Tsertsvadze (OC Media)


Ayrıca Kobahidze, ABD'yi Washington'daki yetkililerle yaptıkları gizli görüşmeleri yayımlamakla da tehdit etti. Gürcü siyasetçi, ABD'nin kendilerinden taleplerde bulunduğunu ileri sürerken, konuşmaların içeriğine ilişkin bilgi vermedi.

Gürcistan geçen ay "yabancı ülke lobisi" yasa tasarıyla ilgili tartışmalar nedeniyle büyük protestolara da sahne olmuştu.

Tasarı, finansmanının yüzde 20'den fazlasını yurtdışından sağlayan tüm sivil toplum kuruluşlarının ve medya organizasyonlarının, özel bir düzenleme kapsamında yıllık finansal tablolarını bildirmesini şart koşuyordu. Buna uymayanlar içinse 9 bin 500 dolar ceza verilmesi öngörülüyordu. 
 


Muhaliflerse, tasarının ülkede Rusya'nın artan etkisinin bir işareti olduğunu savunmuştu. Tasarının, Kremlin'in ifade özgürlüğünü bastırmak için kullandığı lobi yasasının bir taklidi olduğunu öne süren muhalifler, bunun ülkenin Avrupa Birliği üyeliği şansına da darbe vuracağına dikkat çekmişti. 

Batı medyası tarafından "Putin tarzı yasa" diye adlandırılan tasarı, eylemlerin ardından geri çekilmişti.


Independent Türkçe, AFP, OC News, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU