Suriyeli tıp öğrencileri yurtdışında yaşama hedefiyle Almanca öğreniyor

"Çocuklarımızı kaybetmemiz beni üzüyor"

İç savaşın başından beri açılan Almanca kurslarının sayısı arttı (AFP)

Ülkesini terk etmek isteyen Suriyeli tıp fakültesi öğrencileri arasında Almanca kurslarına gösterilen rağbet arttı.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan 23 yaşındaki tıp öğrencisi Muhammed Şaşo, "Suriye'de, anadili Almanca olan kişiler tarafından öğretilmediğinden Almanca öğrenmek bizim için çok zor" dedi

Başkent Şam'daki bir klinikte gönüllü çalıştığını belirten öğrenci, Almanya'ya gidebilirse tüm çabalarına değeceğini söyledi.

Şam Üniversitesi'nin tıp fakültesinde son sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Cafer Mustafa da şu ifadeleri kullandı: 

Almanya'da büyük bir Suriyeli topluluğu var, yabancılık çekeceğimi düşünmüyorum. Tüm arkadaşlarım ya Almanya'ya gitti ya da gitmeyi planlıyor.

Alman hükümetinin verilerine göre halihazırda ülkede 924 bin Suriyeli yaşıyor. Bu sayı 2014'te 118 bindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şam'daki yabancı dil eğitim enstitüsü Arapça Merkezi'nin direktörü Abdullah Salih, 2011'de iç savaş başlamadan önce ülkede Almanca dil kursu veren tek kuruluşun, başkentteki Goethe Enstitüsü olduğunu, şu andaysa 80'den fazla merkezde Almanca eğitimi verildiğini belirtti.

Salih, Almanca öğrenmek için geçen yıl enstitüye en az 1000 kişinin kayıt yaptırdığını, bunlardan yüzde 70'inin de tıp öğrencisi ya da doktor olduğunu söyledi.

Alman Tabipler Birliği'nin verilerine göre 2021 itibarıyla ülkede 5 bin 400 Suriyeli doktor görev yapıyor. 
 


Suriye ise doktorların ve tıp öğrencilerinin yabancı ülkelere gitmesiyle oluşan beyin göçünden endişeli.

Şam Üniversitesi'nden Nebi Ava, artık tıp fakültesine giren öğrencilerin ilk yıldan Almanca öğrenmeye başladığına dikkat çekerek, şunları söyledi: 

Bu durum alarm zillerinin çalmasına neden oluyor çünkü ayrılmaya hazırlandıklarının ilk işaretini gösteriyor. Bizim izimizden gitmesi gereken öğrencilerimizi, çocuklarımızı kaybetmemiz beni üzüyor.

Eğitim Bakanlığı'ndan Fadiye Deeb ise geçen yıl mayısta yaptığı açıklamada, ülkede radyolog, anestezi uzmanı, fizyoterapist ve onkolog sıkıntısı yaşandığını ifade etmişti.

ABD merkezli haber ajansı Associated Press'in paylaştığı verilere göre Suriye'deki iç savaşta şu ana dek 500 binden fazla kişi hayatını kaybetti.



Independent Türkçe, AFP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU