Kendini Venezuela'nın lideri ilan eden Juan Guaido, Maduro'ya karşı adaylığını açıkladı

39 yaşındaki siyasetçi, ekimdeki ön seçimlerde muhalefetin adayı olmak için yarışacak

Juan Guaido, Maduro'ya karşı boykota giderek kendini ülkenin lideri ilan ettiğinde Ulusal Meclis Başkanı olarak görev yapıyordu (AFP)

Kendini Venezuela'nın lideri ilan eden Juan Guaido'nun ön seçimlerde aday olacağı açıklandı.

Halk İradesi (Voluntad Popular) partisinden salı günü yapılan açıklamada, Guaido'nun 22 Ekim'deki ön seçimlerde aday olmasına karar verildiği belirtildi.

39 yaşındaki siyasetçi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, partisinin desteğinin getirdiği sorumluluğun farkında olduğunu belirterek "Halkımızın ihtiyaçları ve talepleri doğrusunda ülkeyi gezmeye devam edeceğim" ifadelerini kullandı.

Devlet başkanlığı seçimlerinin 2024'te düzenleneceği Venezuela'da muhalefetteki partiler, ekimdeki ön seçimlerde ülkenin lideri Nicolas Maduro'nun karşısına çıkaracakları adayı belirleyecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhalif blokta Yeni Çağ (Un Nuevo Tiempo), Demokratik Hareket (Acción Democrática) ve Önce Adalet (Primero Justicia) partileri de yer alıyor. 

Önce Adalet partisi, şubatta yaptığı açıklamayla ön seçimler için adaylarının Henrique Capriles olduğunu duyurmuştu. 

Başkent Karakas'taki Baruta şehrinin eski belediye başkanı Capriles, 2013'teki seçimlerde Maduro karşısında yarışmış ve yenilmişti. 

Haydi Venezuela (Vente Venezela) partisinden Maria Corina Machado da adaylığını açıklamıştı. 2011-2014'te Venezuela Ulusal Meclisi'nde Miranda şehrini temsil eden 55 yaşındaki siyasetçi, 2014'teki Maduro karşıtı büyük protestoların da öncü figürlerindendi. 

Öte yandan Guaido 2019'da, Capriles ise 2017'de siyasetten 15 yıllığına men edilmişti. Dolayısıyla ön seçimleri kazansalar bile 2024'te Maduro karşısında yarışıp yarışamayacakları henüz bilinmiyor. 

Bununla ilgili görüşmeler Meksika'nın ev sahipliğinde gerçekleşen ve muhaliflerle Maduro yönetiminin katıldığı toplantılarda tartışılan önemli konular arasındaydı. Öte yandan görüşmeler en son kasımda askıya alınmıştı.
 


Venezuela'da siyasi kriz

2018'de düzenlenen ve Maduro'nun oyların çoğunu alarak yeniden devlet başkanı olduğu seçimler, özgür ve adil olmadığı gerekçesiyle tartışma yaratmıştı.

10 Ocak 2019'da Maduro'nun göreve başlamasıyla boykota giden Guaido, 23 Ocak'ta kendisini devlet başkanı ilan etmişti. Öte yandan muhalefet koalisyonu, işlevsiz kaldığı gerekçesiyle Guaido liderliğindeki geçici hükümetin 30 Aralık'ta ortadan kaldırılmasına karar vermişti.

Geçici hükümeti feshedilmeden önce Guaido, ABD'nin yanı sıra Kanada, Brezilya, Arjantin, Kolombiya, Şili ve Peru gibi ülkelerden destek almıştı. Avrupa Birliği ise Guaido'ya verdiği desteği 2021'de sonlandırmıştı.

Türkiye, Rusya, İran, Çin, Meksika ve Bolivya gibi ülkelerse Maduro'nun devlet başkanlığını desteklemişti.  

Öte yandan Maduro, ABD'yle ilişkileri normalleştirmek istediklerini söylemiş ama Joe Biden yönetiminden olumsuz yanıt gelmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, 3 Ocak'taki açıklamasında Maduro'nun liderliğini meşru görmediklerini belirtmişti.



Independent Türkçe, AFP, Agenzia Nova

DAHA FAZLA HABER OKU