Nijeryalı milletvekili, seçim arifesinde 500 bin dolarla yakalandı

Üzerinden paranın kimlere dağıtılacağının listesi de çıktı

Ana muhalefet partisinden henüz açıklama gelmedi (Rivers Eyaleti Polisi)

Nijerya'da ana muhalefet partisinden bir milletvekili, seçim arifesinde 500 bin dolar nakit parayla yakalandı.

Polisten yapılan açıklamada, söz konusu paranın cuma günü 02.00'de trafik kontrolü sırasında, Halkın Demokratik Partisi'nden (PDP) milletvekili Chinyere Igwe'nın aracında tespit edildiği belirtildi.

Ülkenin güneyindeki Rivers eyaletinde yaşanan olayın ardından tutuklanan Igwe'nin üzerinde bir liste bulunduğu da bildirildi.

Polis sözcüsü Grace Iringe-Koko, listede 500 bin doların verileceği kişilerin adlarının yer aldığını söylerken, bunların kim olduğunu paylaşmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eyaletin başkenti Port Harcourt'u temsil eden Igwe'yse olaya ilişkin henüz açıklama yapmadı. 

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC, siyasetçilerin büyük miktarda rüşvet dağıtmasının engellenmesi için kasımda yeni banknotlar basıldığını aktardı. 

Aralıkta uygulamaya konan sisteme göre de bankalardan çekilebilecek nakit para miktarı bireyler için 222 dolarla, şirketler içinse 1100 dolarla sınırlandırılmıştı. 

Öte yandan piyasaya yeterli miktarda yeni banknot sürülemediği için özellikle ATM'lerde ve bankalarda uzun kuyruklar oluşmuştu. 

Seçimlerden önce güvenlik sorunları da yaşandı. Kano eyaletinde polis, kamu huzurunu bozmaya çalıştıkları gerekçesiyle silahlı en az 60 kişinin perşembe günü tutuklandığını bildirmişti. Bu kişilerin kimlikleri paylaşılmadı. 
 


Batı Afrika ülkesinde bugün başlayan seçimlerde halk, devlet başkanıyla Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerini seçmek için sandık başına gitti. Oy verme işlemleri yerel saatle 08.30'da başladı ve 14.30'da sandıklar kapatıldı. Sonuçların 24 saat içinde belirlenmesi bekleniyor.

2015 ve 2019'daki seçimleri kazanarak göreve gelen Devlet Başkanı Muhammed Buhari, anayasada belirlenen iki dönemlik görev süresini tamamladı. 

Koltuk için yarışan 18 adaydan, iktidardaki Tüm İlericiler Kongresi'nin (APC) eski Lagos Valisi Bola Ahmed Tinubu, ana muhalefetteki PDP'nin lideri Atiku Ebubekir ve İşçi Partisi'nin (LP) adayı Peter Obi ön plana çıkıyor.

Seçimde, APC adayı Tinubu'yla PDP adayı Ebubekir favori gösterilirken, LP adayı Obi ise "dengeleri değiştirecek" aday olarak görülüyor.



Independent Türkçe, BBC, AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU