Saçlarını kesen kadınların videosunu gören İran Dışişleri Bakanı, Hindistan ziyaretini iptal etti

İran Büyükelçiliği'nin, organizatörlerden videonun o bölümünü silmelerini istediği fakat bu talebin reddedildiği bildirildi

(Observer Research Foundation)

İran Dışişleri Bakanı'nın, İranlı protestocu kadınların saçlarını kestiğini gösteren bir tanıtım videosundan dolayı Hindistan'a yapacağı ziyareti iptal ettiği bildirildi.

3 ve 4 Mart'ta yapılacak jeopolitik meselelerin konuşulduğu Raisina Diyaloğu isimli konferansa katılmayı planlayan Hüseyin Emir Abdullahiyan, protestoları İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yle bir arada gösteren videoları izledikten sonra katılmaktan vazgeçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Düşünce kuruluşu Observer Research Foundation'ın (ORF), Hindistan Dışişleri Bakanlığı'yla ortaklaşa düzenlediği Raisina Diyaloğu, jeopolitika üzerine önde gelen bir konferans.

Raisini Diyaloğu'nun tanıtım videosunun bir ay önce yayımlandığı bildiriliyor. Videoda, protestolarda saçlarını kesen İranlı kadınların iki saniyeden kısa süren görüntüsü, İran Cumhurbaşkanı'nın görüntüsüyle beraber veriliyor.

Kaynaklara dayandırdığı haberinde IE, bunun Dışişleri Bakanı'nın ziyaretine hazırlanan İran Büyükelçiliği'ni kızdırdığını bildirdi.

Büyükelçilik, ORF ve Hindistan Dışişleri Bakanlığı'ndan videodaki bu bölümü silmelerini istedi. Ancak habere göre ORF bu isteğe uymayı reddettiğinde işler kontrolden çıktı.

Sonuç olarak İran hükümeti organizatörlere, Abdullahiyan'ın Raisina Diyaloğu için seyahat edemeyeceğini bildirdi.

ORF'nin belirttiği üzere her yıl siyaset, iş dünyası, medya ve sivil toplum liderleri, dünyanın durumunu tartışmak ve çok çeşitli güncel meselelerde işbirliği fırsatlarını keşfetmek üzere Yeni Delhi'de bir araya geliyor.

Düşünce kuruluşu, Raisina Diyaloğu'nun "özel sektör, medya ve akademiden düşünce liderlerinin devlet başkanları, kabinedeki bakanlar ve yerel hükümet yetkililerine eşlik ettiği çok paydaşlı, sektörler arası bir tartışma olarak yapılandırıldığını" belirtiyor.

22 yaşındaki Mahsa Emini'nin geçen yıl eylülde gözaltında ölmesinden bu yana İran muazzam protestolara tanık oldu. Emini ilk başta yetkililerin "uygunsuz" şekilde taktığını söylediği başörtüsünden dolayı gözaltına alınmıştı.

The Independent yorum için ORF'yle temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Hindistan, 1 ve 2 Mart'ta düzenlenmesi planlanan G-20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'na da ev sahipliği yapıyor. Bazı bakanların sadece birkaç gün sonra gerçekleşecek Raisini Diyaloğu için orada kalması planlanıyor.

Hindistan geçen yıl kasımda, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin (BMİHK) sunduğu, İran'daki devlet yetkililerinin protestoculara yönelik insan hakları ihlallerine ilişkin bir araştırma heyeti kurma önergesine çekimser oy vermişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU