Azınlık cemaatlerinin liderleri Kumkapı'da depremzedelerle bir araya geldi

Toplantıda deprem bölgelerinden gelenlerin barınma sorunu ve yeni yol haritasının belirlenmesi konuşuldu

Fotoğraf: Agos

Türkiye Ermeni Patrikliği ve PSYK Afet Komisyonu, Kahramanmaraş merkezli depremin birinci haftasında yapılan yardımları ve yeni yol haritasını belirlemek üzere toplandı. 

Toplantıda deprem bölgelerinden gelenlerin barınma sorunu konuşuldu. Patrik Maşalyan derem bölgesinden İstanbul'a gelenlerle de biraraya geldi.

Agostan İşhan Erdinç'in haberine göre; 14 Şubat Salı günü Patrikhane salonunda yapılan toplantıya Patrik Sahak Maşalyan başkanlık etti, Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan, Rahip Hovagim Seropyan, Peder Şirvan Mürzyan, Anadolu Kiliseleri Gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan, Fener Rum Patrikliği adına Peder Dimitri Mayoğlu; PSYK (Patrikhane Sosyal Yardım Komisyonu) Başkanı Haçik Canel, komisyon üyeleri ve vakıf yönetim kurulları katıldı. 

Türkiye Ermeni Patrikliği adına Garo Babayan ve bir din adamının Hatay’a gittiğini ve incelemeler yaptığını söyleyen Patrik Maşalyan, toplantı sonrasında deprem bölgelerinden gelen yaklaşık 60 kişi ile biraraya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Barınma ile ilgili öneriler

PSYK Afet Komisyonu başkanlığını yürüten Haçik Canel, afet bölgesine yapılan yardımlar hakkında bilgiler verdi. Halkın yaptığı bağışların 4 milyon TL’ye yaklaştığını söyleyen Canel, bölgeden 86 kişinin geldiğini ve PSYK olarak gereken destekleri vereceklerini belirtti. Canel şöyle konuştu: 

Talepler geliyor. 'Ben bir ailenin her şeyini üstlenmek istiyorum' diyen 7-8 kişi var. Bunu eşleştireceğiz.  Tıbrevank’tan davet aldık. Tıbrevank Vakfı Başkanı Özgür Azad Demirci yurt için yer tahsis etti. Rezerve edildi.  Hastane de ‘yollayın’ diyor. Barınma ile ilgili en hızlı çözümümüz bu. Yazlıklarını önerenler var. Kalfayan da bu konuda hazırlık yapıyor. Bilgi verecekler.

Depremzedelerin güvenli yerlere yerleştirilmeleri gerektiğinin altını çizen Patrik II. Sahak, “Halen şoktalar, akrabaların yanındalar. Onların yanında ne kadar kalacaklar? Kalıcı bir statüye kavuşmaları lazım. Ya da geri dönüp çadırlarda kalacaklar. İnsanları teşvik edeceğiz. Yurtdışında yaşayan akrabalarının yanlarına da gidebilirler. Birkaç hafta, birkaç ay için periyoda yaymamız lazım. Bunu iki aylık periyotlarla yapalım” dedi.

Peder Mayoğlu: Antakya enkaz halinde

Canel, tekrar söz alarak depremzedelerin alacağı psikolojik destek için gerekli hazırlıkların yapıldığını bilgisini paylaştı. 

Rum toplumu adına toplantıya katılan Peder Dimitri Mayoğlu, Antakya ve İskenderun’daki gözlemlerini paylaştı ve şöyle konuştu:

Köyler iyi. Tokaçlı, Vakflı köyleri iyi. Samandağ nispeten iyi ama Antakya enkaz halinde. Peder Pavlus ile gezdik, altı cenaze merasimi yapmak durumunda kaldım. Oradaki halkımız Mersin’e gitti. Hıristiyanlık o bölgede bitiyor. Halkımızı Mersin’de tutamazsak geri dönmezler, dönemezler. Hatay ve Antakya yok oldu. Cemaat yok. Köyde yaşayanlar kalacak ama şehir merkezi boş.  Heybeliada Ruhban Okulu’nun ve Kınalıada’daki Manastırın depremzedeler için açılması düşünülüyor. Bölgede çok fazla talan var. Birlikte hareket etmek lazım. Yusuf Tabaş’a müteşekkiriz. Halkımızda talana uğrayan var.

Peder Mayoğlu, Rum, Latin Ortodoks ve Süryani kiliselerinin deprem sonucu yıkıldığını söyledi. 

Gençlere teşekkür

Patrik Maşalyan, vakıfların kasalarındaki paralara güvenmemesi çağrısını yaptı. Yedikule Surp Pırgiç Hastaesi Vakfı’nın okulların deprem denetimi için 1 milyon TL ayırdığını söyleyen Patrik Maşalyan, diasporadan da yardımların gelmeye devam ettiğini söyledi. Patrik Maşalyan, bağışların bir kısmının İskenderun Karasun Mangunk Kilisesi ile Vakıflı’da hasar gören evlerin onarımlarında kullanılabileceğini söyledi. Antakya ve İskenderun’da evlerin inşa edilmesinin ekonomik olarak Ermeni toplumunu aşacağını söyleyen Patrik Sahak Maşalyan, ayni yardımlarda gençlerin büyük pay sahibi olduğunu vurguladı.

Toplantıda, depremzedelere aylık maaş bağlanması konuşuldu.

PSYK’dan Herman Kavafyan, toplantıda yaptığı konuşmada eylem planının hazırlanması gerektiğini vurguladı. Bazı ailelere maddi yardımın yapıldığını söyleyen Kavafyan, bazı ailelerin de maddi yardım istemediğini söyledi. Kavafyan, bölgeden gelen halkın İstanbul’da konaklaması için bir eylem planının hazırlandığını belirledi. 

Peder Tabaşyan: Önce cemaati ayağa kaldıracağız

Peder Avedis Tabaşyan, depremzedeler ile yakından ilgileniyor. Bölgedeki halk ile birlikte İstanbul’a gelen Peder Tabaşyan toplantıda yaptığı konuşmada Ermeni toplumuna teşekkür etti. Yaşadığı Vakıflıköy’e geri döneceğini söyleyen Peder Tabaşyan, “Kimsenin İstanbul sevdası yok. Ben orada olmaya devam edeceğim. İskenderun harap oldu. Malatya’da evlere giremiyoruz. Vakıflı’da kilise hasar gördü ama kahvehanede oturuyoruz. Aynı şeyi İskenderun için söyleyemem. 

Antakya’da hiçbir ibadethane kalmadı. Önce cemaati ayağa kaldıracağız. Köy tarafı elinden geleni yapacak. Şehir hayatı bambaşka bir şey. Vakıflarımız mülklerini cemaatimize açsa iyi olur” dedi.

Yeşilköy Surp Isteppanos Kilisesi Vakfı yöneticisi ve aynı zamanda yüksek mimar olan Kevork Özkaragöz, toplantıda söz alarak Malatya’da Ermenilerin yaşadığı Çavuşoğlu Mahallesi’nin yok olduğunu ancak Taş Horan Kilisesi’nin ayakta kaldığını hatırlattı. Olası Büyük İstanbul depremine değinen Özkaragöz, barınma ve toplanma alanlarının bir an önce belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Depremzedeler ile buluşma

Toplantının ardından Türkiye Ermeni Patrikliği, Patrik Maşalyan ve beraberindeki  heyet deprem bölgelerinden gelen 60 depremzede ile bir araya geldi.

Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi’nde depremde hayatını kaybedenler için dua edildi. Duanın ardından konuşma yapan Patrik Maşalyan, depremzedelere geçmiş olsun dileklerini iletti ve “Sorularınız ve şüpheleriniz var. Pek çok şeyi kaybedebiliriz ama umudumuzu imanımızı kaybetmeyelim. Kaybetmiş olduklarımız için dua edelim. Tanrı sizleri ve çocukları korusun. Sizleri dinlemek istiyorum” dedi.

Kilisedeki törenin ardından Patrikhane’ye geçildi. Deprem bölgelerinden gelenler için hazırlanan yemekler ikram edildi. Patrik Maşalyan, depremden etkilenen halk ile sohbet etti, taleplerini dinledi.

Toplantıda konuşma yapan Yusuf Tabaş, bölgeden gelen çocukların eğitimlerine nasıl devam edeceklerini sordu. Patrik Maşalyan, çocukların İstanbul’da eğitim alabileceğini belirterek yatılı okullar olan Tıbrevank, Karagözyan ve Kalfayan’ın devreye alınabileceğini söyledi. 

Tabaş, aralarında çalışmak isteyenlerin olduğunu söyledi. Patrik Maşalyan, çalışmak isteyenlerin koşullarını PSYK Afet Komisyonu’na ileteceklerini söyledi. 

Toplantının sonunda Patrik tarafından çocuklara hediye verildi.

 

Agos

DAHA FAZLA HABER OKU