Washington Post: "Casus balonun" gerçek rotası bambaşka olabilir

"Balon uzaktan kumanda edildiği gibi hava şartlarının etkilerine de açık"

İki ülke arasında kriz yaratan "casus balon" olayından sonra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 5-6 Şubat'ta Pekin'e düzenleyeceği ziyareti iptal etmişti (Reuters)

ABD, 4 Şubat'ta düşürdüğü "casus balonun" gerçek rotasından sapıp sapmadığına dair inceleme başlattı.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a (WP) konuşan ve kimliklerini paylaşmayan yetkililer, balonun savaş jetleri tarafından düşürülmeden önce bir hafta boyunca takip edildiğini belirtti.

Balonun rotasını haritalandıran yetkililer, hava aracının Çin'e ait Hainan adasından kalktığını söyledi. Araç, daha sonra Hawaii'nin 5 bin kilometre batısında yer alan ve ABD'ye bağlı özerk toprak statüsündeki Guam üzerinden geçti.

Yetkililer, balonun "beklenmedik şekilde yön değiştirerek" kuzeye doğru ilerlemeye başlayıp, Alaska'nın güneybatısında kalan Aleut Adaları'na vardığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Burada önce Kanada üzerinden uçan balon, daha sonra bölgedeki güçlü rüzgarların etkisiyle güneye savrularak ABD hava sahasına girdi.

ABD ordusuna ait bir savaş jetiyse balonu 4 Şubat'ta Güney Carolina eyaleti açıklarında vurarak düşürdü.

Uzmanlara göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun yönettiği bir program kapsamında havalandırılan balon, uzaktan kumanda edildiği gibi rüzgarların etkilerine de açık.

WP, incelemede elde edilen sonuçlara göre, ABD ve Çin arasında yeni bir kriz yaratan durumun "kısmen kazara" gerçekleşmiş olabileceğine dikkat çekti.

Balonun enkazının bir kısmını ele geçiren ABD Kuzey Komutanlığı, pazartesi günkü açıklamasında cihazda elektronik parçalar ve sensörler tespit edildiğini belirtmişti.

Washington yönetimi, cismin Çin'e ait bir casusluk balonu olduğunu ve istihbarat topladığını öne sürmüştü. Pekin ise iddiaları reddederek cismin meteoroloji balonu olduğunu ve ABD hava sahasına sürüklendiğini savunmuştu. 

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, pazartesi günkü açıklamasında, ABD'nin geçen yıldan beri en az 10 casus balonu Çin hava sahasına gönderdiğini iddia etmişti. Wenbin, "ABD iftira atmak, itibar zedelemek ya da çatışmayı tahrik etmek yerine önce kendi yaptıkları üzerine düşünmeli ve rotasını değiştirmeli" demişti. Washington ise iddiaları yalanlamıştı. 
 


ABD jetleri, söz konusu balon da dahil toplamda 4 cismi vurarak düşürdü. Bu cisimlerden biri Alaska üzerinde 10 Şubat'ta, biri Kanada hava sahasında 11 Şubat'ta, diğeri de ABD'nin Michigan eyaletinde yer alan Huron Gölü üzerinde 12 Şubat'ta vurulmuştu.

Beyaz Saray'dan dün yapılan açıklamada, son düşürülen üç balonun Çin istihbaratıyla bağlantılısına dair kanıt bulunmadığı, bunların ticari firmalara ya da araştırma kuruluşlarına ait zararsız araçlar olabileceği belirtilmişti.

Ayrıca ABD'nin cisimlerle ilgili detaylı bilgi paylaşmaması, uzaylı tartışmalarını da gündeme getirdi.
 

aa - casus balon.jpg
Casus balonlar, Soğuk Savaş'tan beri kullanılıyor (AA)


ABD ve Kanada ordusunun ortak faaliyet gösterdiği Kuzey Amerika Havacılık Savunma Komutanlığı'nın başındaki General Glen VanHerck, pazartesi günkü açıklamasında uzaylı olasılığına dair "Hiçbir ihtimali göz ardı etmiyorum" demişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise cisimlerin uzaylı ya da gezegen dışı herhangi bir unsurla ilişkili olmadığını söylemişti.



Independent Türkçe, Washington Post, Guardian, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU