Van depreminden bugüne uzanan iyilik köprüsü: Evim Evindir

Van depreminin ardından sosyal medyada başlatılan "Evim Evindir Van' kampanyası yeniden hayata geçiyor. 2011 depreminde 100 bine yakın kişiye 6 aydan 1 yıla kadar sıcak bir ev ortamı sağlayan projenin bugünlerde de birçok aileye umut olması bekleniyor

Van'da 23 Ekim 2011'de saat 13.41'de meydana gelen ve 25 saniye süren depremde 644 kişi yaşamını yitirmiş, bin 966 kişi ise yaralanmış, 2 bin 262 konut ve işyerinin enkaza döndüğü depremde binlerce kişi evsiz kalmıştı.

O dönem sosyal medyada gazeteci Ahmet Tezcan tarafından başlatılan ve İstanbul Valiliği başta olmak üzere çeşitli belediyeler ve son olarak bakanlık tarafından sahiplenilen sosyal sorumluluk projesi sayesinde 100 bine yakın insan gönüllülerin evlerine yerleştirilmişti.

Avrupa İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi tarafından da son 40 yılın en iyi sosyal yardım kampanyası seçilen 'Evim Evindir' Kahramanmaraş'ta gerçekleşen ve çevresindeki 10 ili etkileyen deprem felaketinde yeniden gündeme geldi.

O dönem İstanbul Valiliğinde çalışan Bekir Kaplan, şu an danışmanlık yaptığı Kahramankazan Belediyesi öncülüğünde ilk etapta bin depremzedeyi gönüllülerin evlerine ve belediyenin sosyal tesislerine yerleştirdi.

Diğer taraftan farklı isimlerle birçok kampanya başlatılırken, www.misafirol.org adında yeni bir uygulama ile gönüllülerle depremzedeleri birleştirilmeye başlandı.
 

 

"Kodlarımızda 'Ensar-Muhacir yazılımı' var"

Van depremi sırasında abisinin 6 yaşındaki torununun "Van'da yaşayanlar şimdi evsiz mi kaldı? O zaman ev tutalım yerleştirelim!" dediğini söyleyen gazeteci Ahmet Tezcan, "Aslında yaptığımız çocukların bile düşüneceği bir şey. Çünkü kodlarında Ensar-Muhacir yazılımı var" dedi.
 

 

O dönemki kampanyanın bugüne de çare olmaya devam ettiğini söyleyen Tezcan, afet bölgesinin büyüklüğünden dolayı Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar, Valilikler ve Belediyeler ve STK'larımız tüm imkanlarını seferber ettiğini, sezonluk oteller ve pansiyonlar hizmete sunulduğunu ifade etti.
 

 

Daha önce yaklaşık yüz bin kişinin misafir edildiği 'Evim Evindir' kampanyasında güvenlik anlamında hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını söyleyen Ahmet Tezcan, "Gelen afetzedeler ve ev sahipleri zaten resmi makamlara bildirildiği için sıkıntı yaşanmıyor. Valilikler, Kaymakanlık, Jandarma hepsi devreye giriyor. Van depremi zamanında en çok sorulan sorulardan biri buydu. Hatta bana tanımadığın birini nasıl evine alacaksın diyenler oldu. Ben de 'Gelecek olan insanı tanımam önemli değil. Ben bu memleketin insanını tanıyorum' dedim" diye konuştu.

Yaşadıklarını "O dönem benim evime gelen ailenin ayaklarında ayakkabı bile yoktu, terlikle geldiler. Bende kalırken inanın evime benden iyi baktılar. Sürekli mahcubiyet içindeydiler. Orda bir gecekonduda oturuyorlardı. Allaha şükür devletimizin desteği ile 2 yıl sonra Van'a ev sahibi olarak geri döndüler" şeklinde anlatan Tezcan "Asıl Türkiye bu" dedi.
 

 

Kahramankazan Belediye Başkan Danışmanı Bekir Kaplan ise, 'Evim Evindir Van' Kampanya sürecini şu şekilde ifade etti:

2011 Van depreminde İstanbul valiliği olarak koordinasyon bendeydi. Van'a gittim ve gelecek kişilerin belirlenmesi ve transferlerin organizasyonun gerçekleştirdik. Van'a gittim ve İstanbul'a gelecek olanların belirlenmesi ve transferlerini organize ettik. İnsanlar hem evlerini verdiler hem de bazı aileler evlerinde misafir etmek istediler. Bu şekilde 4 bine yakın insanı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tesislerini ve devletin imkanlarını kullanaraktan misafir ettik. Bir kişinin dahi burnu kanamadı.
 

 

"Şuan ise yaşadığımız bu büyük afetten sonra Van depremi zamanında kazanmış olduğum bu tecrübe ile Kahraman Kazan'da aynı projeyi gerçekleştirdik" diyen Kaplan, "Belediye Başkanımız Serhat Oğuz gereğini hemen yaptı sağolsun. Daha sonra Ankara Ak Parti İl Teşkilatı projeyi tüm ilçelere yayalım dedi ve 25 ilçede proje hayata geçirilmiş oldu. Kahraman Kazan olarak bizim kampanyamızın ayrıntıları şu şekildedir; Burada kışın kullanılmayan bağ evleri bulunuyor. Bağ evlerini ve hobi bahçeleri olan evlerin hepsinden rica ettik. Hem kendi kamp merkezi tesislerimizde hem sosyal tesislerimizde hem apart diye kullanılan alanları boşaltarak temizledik ve ailelerimizin kalmalarına uygun hale getirdik. Anahtarları da aldık ve kampanyaya başladık. Şuan 168 misafirimiz var. 3 kişilik bir ailemizi arkadaşlar almaya gitti. Bu gece saat 12'de 28 kişilik bir kafile gelecek. Ahmet Tezcan aradı az önce, Kahramanmaraş'tan 4 kişilik başka bir aileyi daha gönderiyor. Biz başladık ve çok şükür devam edeceğiz. Gelen bütün misafirlere kapımız açık. Hiçbir şey bulamazsak kendimiz ev kiralayacağız ve onları yerleştireceğiz. Ama şu anda 700 kişiye kadar kapasitemiz var. Her geçen dakika ve her geçen saat kapasitemiz artıyor. İnsanlar bize gelip anahtarlarını teslim ediyorlar. Başkan beye, bizlere güveniyorlar, devletimize güveniyorlar. İnşallah alnımızın akı ile bu işten çıkacağız" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU