Vietnam Devlet Başkanı Phuc neden istifa etti?

Ulusal Meclis olağanüstü toplanacak

Nguyen Xuan Phuc, Vietnam Komünist Partisi'ndeki Politbüro ve Merkez Komite üyeliklerinden de ayrıldı (Reuters)

Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nguyen Xuan Phuc hakkında açılan usulsüzlük soruşturmasının ardından istifa etti.

Devlete bağlı Vietnam Haber Ajansı'nın bugün geçtiği habere göre Phuc, emrindeki çok sayıda yetkilinin usülsüzlüklerinden iktidardaki Vietnam Komünist Partisi tarafından sorumlu bulunduktan sonra istifasını sundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde "Phuc, partiye ve halka karşı sorumluluklarının bilincinde olarak görevlerinden istifa etmek, görevinden ayrılmak ve emekli olmak için başvuru yaptı" ifadesi kullanıldı.

Nisan 2021'de Ulusal Meclis tarafından devlet başkanlığına getirilen 68 yaşındaki siyasetçi, bundan önce 5 yıl boyunca başbakanlık görevini yürütmüştü.

Başbakan yardımcıları Pham Binh Minh ve Vu Duc Dam'ın, Vietnamlıların ülkeye iadesi ve Kovid-19 test kitlerinin üretimiyle ilgili rüşvet soruşturmalarında adları geçince bu ay görevden alınmıştı. Konuyla ilgili onlarca yetkili tutuklanmıştı. Komünist Parti, Phuc'un da bu usulsüzlüklerde payı olduğuna karar verdi. Phuc bunun ardından istifasını sundu.

Phuc'un istifasının yürürlüğe girmesi için Ulusal Meclis'in onayı gerekiyor. Reuters, meclisin ender görülen bir şekilde bu hafta olağanüstü bir toplantı düzenleyeceğini bildirdi.

Vietnam Haber Ajansı, Devlet Başkan Yardımcısı Vo Thi Anh Xuan'ın Ulusal Meclis yeni bir lider belirleyene kadar devlet başkan vekili görevini yürüteceğini açıkladı.

Fiilen ülkenin bir numaralı lideri konumundaki  Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong'un yolsuzluğa savaş açtı. Komünist Parti, sadece geçen yıl aralarında üst düzey yetkililerin de bulunduğu 539 parti üyesinin yolsuzluk ve "kasıtlı suçlar" nedeniyle yargılandığını ya da disiplin cezasına çarptırıldığnıı açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, Bloomberg

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU