80. Altın Küre Ödülleri'nde neler yaşandı?

Eddie Murphy'den, Will Smith'e tokat göndermesi

Altın Küre Ödülleri 1944'ten beri veriliyor (AFP)

Hollywood Yabancı Basın Birliği'nin (Hollywood Foreign Press Association-HFPA) düzenlediği, televizyon ve sinema dünyasının en iyileri için verilen Altın Küre Ödülleri dün sahiplerini buldu.

Bu yıl 80.si düzenlenen tören, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki The Beverly Hilton gerçekleştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HFPA üyeleri hakkında ırkçılık, cinsiyetçilik ve çıkar çatışmalarının ortaya çıkması sebebiyle Altın Küre Ödülleri son iki senede boykot edilmişti. Tören geçen sene televizyonda da canlı yayımlanmamıştı.

Üyeler arasında çeşitliliğin artırılmasının ardından bu sene pek çok yıldız törene geri döndü. Etkinlik NBC'den canlı yayımlandı. The New York Times organizatörlerin, izleyicilerin ve oyuncuların güvenini tekrar kazanmış gibi göründüğünü yazdı.

"Buradayım çünkü siyahım"

Sunuculuğu üstlenen komedyen ve oyuncu Jerrod Carmichael konuşmasına ayrımcılık tartışmalarına atıfla "Buradayım çünkü siyahım" ifadesiyle başladı.

Ünlü yönetmen James Cameron kırmızı halıda Variety'ye yaptığı açıklamada dijital yayın platformlarını hedef aldı. En çok hasılat yapan 5 film arasında üç eseri bulunmasıyla ilgili hisleri sorulan sinemacı, "duruma bu açıdan bakmadığını" söyledi. İzleyicilerin sinema salonlarına dönmesinden mutlu olduğunu ifade eden Cameron, "Bu kadar dijital yayın platformu yeter. Popomun üstüne oturmaktan yoruldum" diye konuştu.
 


Her Şey Her Yerde Aynı Anda'yla (Everything Everywhere All at Once) En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Ke Huy Quan, duygusal bir teşekkür konuşması yaptı. Quan ilk kez kamera karşısına geçtiği 1984 yapımı Indiana Jones: Kamçılı Adam'ın (Indiana Jones and the Temple of Doom) yönetmeni Steven Spielberg'e teşekkür etti:

Nereden geldiğimi ve bana ilk fırsatı veren kişiyi de unutmadan büyüdüm. Bu gece Steven Spielberg'i burada gördüğüm için çok mutluyum. Teşekkürler Steven.

Vietnam asıllı ABD'li aktör "Kariyerime bir çocuk oyuncu olarak Indiana Jones: Kamçılı Adam'la başladım, büyüdükçe de bu role seçildiğim için çok şanslı hissettim. Acaba bu sadece şans mıydı diye merak etmeye başladım" dedi. "Yıllarca sunacak başka bir şeyim olmadığından ve ne yaparsam yapayım çocukken başardıklarımı asla geçemeyeceğimden korktum" diyen Quan, Her Şey Her Yerde Aynı Anda'nın yönetmenleri Dan Kwan ve Daniel Scheinert'e şükranlarını sundu:

Neyse ki 30 yılı aşkın bir süre sonra iki adam beni düşündü. O çocuğu hatırladılar ve bana yeniden deneme fırsatı verdiler.

Quan, Altın Küre tarihinde yardımcı erkek oyuncu dalında zafere ulaşan ikinci Asya asıllı oyuncu oldu. Bunu başaran ilk aktör, 1984 tarihli Ölüm Tarlaları'ndaki (The Killing Fields) performansıyla Haing S. Ngor'du.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülüne Black Panther: Yaşasın Wakanda'daki (Black Panther: Wakanda Forever) performansıyla layık görülen Angela Bassett, Marvel filmindeki rolüyle önemli bir bireysel oyunculuk ödülü kazanan ilk isim oldu. Bassett ayrıca Altın Küre'de aday gösterildiği ikinci dalda da ödüle ulaşmayı başardı. 64 yaşındaki aktris, 1993 yapımı What's Love Got to Do with It'le En İyi Kadın Oyuncu (Müzikal veya Komedi) ödülünü evine götürmüştü.

Bassett ayrıca kabul konuşmasını cep telefonundan yardım alarak yaptı.

Oyuncular piyanoya kızdı

Bazı oyuncularsa teşekkür konuşması esnasında piyano çalmaya başlayan besteci Chloe Flower'a taş attı. En İyi Erkek Oyuncu (Müzikal veya Komedi) dalında zafere ulaşan Colin Farrell, konuşurken piyano çalmaya başladı. İrlandalı oyuncu bunun ardından "O piyanoyu unutabilirsiniz" dedi.

En İyi Kadın Oyuncu (Müzikal veya Komedi) ödülünü alan Michelle Yeoh ise "Sesini kes. Seni dövebilirim. Ciddiyim" diye konuştu.
 


En İyi Erkek Oyuncu (Dram) seçilen Austin Butler, Elvis Presley'nin parçasını hatırlatarak "En azından Suspicious Minds falan çalabilirsin" ifadesini kullandı.

Son dönemin popüler oyuncularından Zendaya ise törene katılmadı. Euphoria'daki başrolüyle dizi alanında En İyi Kadın Oyuncu (Drama) seçilen Zendaya adına ödülü Glen Powell ve Jay Ellis aldı.

Popüler dizi Yellowstone'daki oyunculuğuyla En İyi Erkek Oyuncu (Drama) ödülüne layık görülen Kevin Costner ise sel sebebiyle etkinliğe gelemedi. Costner adına ödülü Regina Hall kabul etti.

Eddie Murphy'den Will Smith'e gönderme

Ünlü oyuncu Eddie Murphy, ömür boyu başarı için verilen Cecil B. Demille ödülünü kazanırken kabul konuşmasında Oscar tokadını diline doladı. Murphy şöyle konuştu:

Hayatta başarı, refah, uzun ömür ve huzur elde etmenin kesin yolu belli; bu basit bir plan ve ben de tüm kariyerim boyunca bu planı takip ettim. Yapmanız gereken sadece üç şey var: Vergilerinizi ödeyin, işinize bakın ve Will Smith'in eşinin adını ağzınıza almayın.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Altın Küre töreninde bir konuşma gerçekleştirdi. Videolu mesajında Zelenski, "Savaş henüz bitmedi ama gidişat değişiyor. Kimin kazanacağı şimdiden belli oldu. Üçüncü dünya savaşı olmayacak. Ukrayna, topraklarımıza yönelik Rus saldırganlığını durduracak ve bunu tüm özgür dünyada birlikte başaracağız" dedi.

2022 Altın Küre Ödülleri'nin kazananları şöyle:

Sinema

  • En İyi Film (Müzikal veya Komedi): The Banshees of Inisherin
  • En İyi Film (Dram): Fabelmanlar (The Fabelmans)
  • Yabancı Dilde En İyi Film: Arjantin, 1985 (Argentina, 1985)
  • En İyi Animasyon Filmi: Guillermo del Toro sunar: Pinokyo (Guillermo del Toro's Pinocchio)
  • En İyi Senaryo: Martin McDonagh - The Banshees of Inisherin
  • En İyi Yönetmen: Steven Spielberg - Fabelmanlar
  • En İyi Şarkı: Naatu Naatu, Kala Bhairava, M. M. Keeravani ve Rahul Sipligunj - RRR
  • En Özgün Film Müziği: Justin Hurwitz – Babil (Babylon)
  • En İyi Aktör (Dram): Austin Butler - Elvis
  • En İyi Aktris (Dram): Cate Blanchett - Tár
  • En İyi Aktör (Müzikal veya Komedi): Colin Farrell - The Banshees of Inisherin
  • En İyi Aktris (Müzikal veya Komedi): Michelle Yeoh - Her Şey Her Yerde Aynı Anda
  • En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ke Huy Quan - Her Şey Her Yerde Aynı Anda
  • En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Angela Bassett - Black Panther: Yaşasın Wakanda

Televizyon

  • En İyi Dizi (Dram): House of the Dragon
  • En İyi Dizi (Komedi): Abbott Elementary
  • En İyi Mini Dizi veya Televizyon Filmi: The White Lotus: Sicily
  • En İyi Aktör (Müzikal veya Komedi): Jeremy Allen White - The Bear
  • En İyi Aktris (Müzikal veya Komedi): Quinta Brunson - Abbott Elementary
  • En İyi Aktör (Dram): Kevin Costner - Yellowstone
  • En İyi Aktris (Dram): Zendaya - Euphoria
  • En İyi Aktör (Mini Dizi, Antoloji Dizisi ya da TV Filmi): Evan Peters - Canavar: Jeffrey Dahmer'ın Hikâyesi (Monster: The Jeffrey Dahmer Story)
  • En İyi Aktris (Mini Dizi, Antoloji Dizisi ya da TV Filmi): Amanda Seyfried - The Dropout
  • Müzikal-Komedi veya Drama Dalında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Julia Garner - Ozark
  • Müzikal-Komedi veya Drama Dalında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Tyler James Williams - Abbott Elementary
  • En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Mini Dizi, Antoloji Dizisi ya da TV Filmi): Jennifer Coolidge - The White Lotus
  • En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Mini Dizi, Antoloji Dizisi ya da TV Filmi): Paul Walter Hauser - Black Bird

 

Independent Türkçe, Time, NME, Variety, USA  Today, NBC News, The New York Times, The Daily Beast

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU