Kendini Venezuela'nın lideri ilan eden Juan Guaido seçimlere hazırlanıyor: "Maduro kesinlikle yenilebilir"

ABD destekli siyasetçi, "Muhalefet bir araya gelirse Maduro zayıflar" dedi

Juan Guaido, Maduro'ya karşı boykota giderek kendini ülkenin lideri ilan ettiğinde Ulusal Meclis Başkanı olarak görev yapıyordu (AFP)

ABD destekli geçici hükümeti feshedilen Juan Guaido, Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği söyleşide, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu 2024'teki seçimlerde yeneceklerini söyledi.

39 yaşındaki Guaido, devlet başkanlığı seçimlerinden önce muhalefetin bir araya gelmesi gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Bugün karşılaştığımız sorun, demokratik alternatifin birlik haline gelmesini sağlamak. Demokratik alternatif bir araya geldiğinde, Maduro kesinlikle yenilebilir. Bağımsız ve adil bir seçim yapılırsa Maduro tamamen zayıf ve yenilebilir hale gelir.

2018'de düzenlenen ve Maduro'nun oyların çoğunu alarak yeniden devlet başkanı olduğu seçimler, özgür ve adil olmadığı gerekçesiyle tartışma yaratmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

10 Ocak 2019'da Maduro'nun göreve başlamasıyla boykota giden Guaido, 23 Ocak'ta kendisini devlet başkanı ilan etmişti.

Ancak Yeni Çağ (Un Nuevo Tiempo), Demokratik Hareket (Acción Democrática) ve Önce Adalet (Primero Justicia) adlı partilerin oluşturduğu muhalefet koalisyonu, işlevsiz kaldığı gerekçesiyle Guaido liderliğindeki geçici hükümetin 30 Aralık'ta ortadan kaldırılmasına karar vermişti.

Guaido, söyleşisinde muhalefetin desteğini sonlandırmasına dair şunları söyledi:

Hissettiğim bir, iki ya da üç kişi nedeniyle hayal kırıklığına uğramak gibi bir şey değil. Venezuela siyasetinde halihazırda olup bitenlerden tiksiniyorum. Bu politikalar partizan çıkarların ötesine geçmeli ve herkesin iyiliği için mücadeleye devam edilmeli. Ben üzerine düşeni yapacağım.

Bir an önce seçimler için hazırlanmak istediğini söyleyen Guaido, kendisine arka çıkan Latin Amerika ülkelerinin desteğini kaybetmesine ilişkinse şu değerlendirmeyi yaptı:

Maduro'ya fazla yaklaşmak bir hata. Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez'in Maduro'ya fazla yaklaşması geçici hükümetin pozisyonunu zayıflattı. Aynı şey Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro ve Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador için de geçerli.

Guaido, seçimlerde aday olup olmayacağına dair de "Benim adayım, muhalefetin birliği olacak" diyerek, takvim netlik kazandığında karar vereceğini belirtti.

Geçici hükümeti feshedilmeden önce Guaido, ABD'nin yanı sıra Kanada, Brezilya, Arjantin, Kolombiya, Şili ve Peru gibi ülkelerden destek almıştı. Avrupa Birliği ise Guaido'ya verdiği desteği 2021'de sonlandırmıştı.

Türkiye, Rusya, İran, Çin, Meksika ve Bolivya gibi ülkelerse Maduro'nun devlet başkanlığını desteklemişti.  
 


Öte yandan Maduro, geçen hafta ABD'yle ilişkileri normalleştirmek istediklerini söylemiş ama Joe Biden yönetiminden olumsuz yanıt gelmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, 3 Ocak'taki açıklamasında Maduro'nun liderliğini meşru görmediklerini belirtmişti.



Independent Türkçe, AFP, People's Dispatch

DAHA FAZLA HABER OKU