ABD'li eski bakanlar: Zaman, Ukrayna'dan yana değil

Eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve eski ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Rusya-Ukrayna savaşındaki son durumu değerlendirdi

Eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve eski ABD Savunma Bakanı Robert Gates, 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili bir yazı kaleme aldı. The Washington Post'ta dün yayımlanan yazı, "Zaman, Ukrayna'dan yana değil" başlığını taşıyor.

Rice ve Gates savaşla ilgili şu an kesin olan tek durumun, "çatışma ve yıkımın devam etmesi" olduğunu ileri sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bütün Ukrayna'yı kendi kontrolüne almayı, bunu başaramazsa ülkeyi yok etmeyi amaçladığını savundu. Eski bakanlara göre Putin, "Rus İmparatorluğu'nu tekrar kurma amacına inanıyor."

Rice ve Gates şu ifadeleri kaleme aldı:

İkimiz de Putin'le birkaç kez görüştük. Putin'in, zamanın ondan yana olduğuna, Ukraynalıları ve ABD'yle Avrupa'nın birliğinin Ukrayna'ya desteğinin eninde sonunda parçalanacağına inandığını düşünüyoruz. Savaş devam ederken Rusya ekonomisi ve halkı tabii ki zarar görecek. Ancak Ruslar çok daha kötülerine katlandı.

Tecrübeli siyasetçiler, "Yenilgi Putin için bir seçenek değil" diye yazdı:

Putin, Rusya'nın bir parçası ilan ettiği doğudaki 4 bölgeyi Ukrayna'ya bırakamaz. Eğer Putin, bu yıl askeri başarı elde edemezse Ukrayna'nın doğu ve güneyindeki mevziler üzerindeki kontrolü koruması gerekir ve buralar, Ukrayna'nın Karadeniz kıyısının geri kalan kısmını almaya, tüm Donbass'ı kontrol altına almaya ve ardından batıya doğru ilerlemeye yönelik yeni saldırılar için köprübaşı görevi görebilir.

Kırım ilhakını hatırlatan Rice ve Gates, Putin'in sabırlı olacağını vurugladı.

Cumhuriyetçi Partili ikili bunun yanında, Ukrayna'nın istilaya kahramanca ve başarılı bir şekilde yanıt vermesine rağmen ülke ekonomisinin darmadağın olduğunu, milyonlarca insanın kaçtığını, altyapının yok edildiğini, madenlerinin, sanayinin ve tarım arazilerinin çoğunun Rusya kontrolünde olduğunu ileri sürdü.

Ukrayna'nın askeri potansiyeli ve ekonomisi artık neredeyse tamamen Batı'dan, özellikle de ABD'den gelen hayati öneme sahip yollara bağlı. Rus ordu birliklerine karşı başarı sağlanamazsa Batı'nın Ukrayna'ya ateşkes müzakeresi yapma baskısı, savaş alanındaki duruma bağlı olarak yoğunlaşacak.

Siyasetçiler "Mevcut koşullar altında müzakere edilen herhangi bir ateşkes, Rus güçlerini hazır olduklarında istilaya devam etmelerini sağlayacak güçlü bir pozisyona taşır. Bu kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Rice ve Gates bundan kaçınmanın tek yolunun, Ukrayna'ya yapılan yardımlarda büyük bir artışa gidilmesi olduğunu iddia etti.

"Bu bizim savaşımız değil"

Politikacılar hem Kongre'de hem de halk arasında "Bize ne? Bu bizim savaşımız değil" söylemlerinin arttığını ancak ABD'nin dünya savaşları ve 11 Eylül saldırısıyla "Hukukun üstünlüğüne ve uluslararası düzene yönelik saldırıları göz ardı edilemeyeceğini" öğrendiğini yazdı:

Sonunda güvenliğimiz tehdit edildi ve çatışmanın içine çekildik. Bu kez, bizimki de dahil olmak üzere dünya ekonomileri, Putin'in saldırganlığının neden olduğu enflasyonist etkiyi ve büyüme üzerindeki engeli şimdiden görüyor. ABD ve bir bütün olarak NATO'dan daha fazlası talep edilmeden önce onu şimdi durdurmak daha iyi. Ukrayna'da savaşın sonuçlarına katlanmaya istekli kararlı bir ortağımız var. Böylece ileride kendimiz aynı şeyi yapmak zorunda kalmayacağız.

İkili, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'yla doğrudan karşı karşıya gelmeme politikasına katıldıklarını söylese de şu ifadeleri kullandı:

Ancak cesaret kazanmış bir Putin bize bu seçeneği sunmayabilir. Gelecekte Rusya'yla çatışmaktan kaçınmanın yolu, Ukrayna'nın istilacıları geri püskürtmesine hemen yardım etmektir.

Rice, 2005-2009'da eski ABD Başkanı George W. Bush döneminde dışişleri bakanlığı görevini yürütmüştü. ABD bu dönemde Irak'a, El Kaide ve Mehdi Ordusu'na karşı mücadelesinde destek vermiş ve 2006 Lübnan Savaşı'nda İsrail'in yanında yer almıştı. Washington'ın Irak ve Afganistan'daki operasyonları da devam ediyordu.
 

Robert Gates ve Condoleezza Rice
Robert Gates ve Condoleezza Rice, Rice, Hadley, Gates & Manuel LLC adlı danışmanlık firması kurdu (AFP/Arşiv)


Yine Bush döneminde 2006'da savunma bakanlığına getirilen Gates, 2009'da Beyaz Saray'a oturan eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından tekrar bu göreve layık görülmüştü. 79 yaşındaki siyasetçi Haziran 2011'e kadar bakanlık yapmıştı.

Washington, Gates savunma bakanıyken askerlerinin Irak'tan çekilmesinin ardından merkezi hükümete karşı başlayan ve 2013'te son bulan isyana karşı da Bağdat'a destek verdi. ABD, 2011'deki Birinci Libya İç Savaşı'nda da operasyon düzenlemişti.

 

Independent Türkçe, The Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU