ABD, Venezuela Devlet Başkanı Maduro'nun ilişkileri normalleştirme talebini reddetti

"Liderliği meşru değil"

Venezuela, kasımda da Kolombiya'yla ilişkilerin normalleşmesi için ortak çalışacaklarını duyurmuştu (Reuters)

Joe Biden yönetimi, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun normalleşme talebine sıcak bakmıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, salı günü yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Nicolas Maduro'ya yönelik tutumumuzda bir değişiklik yok. Kendisi Venezuela'nın meşru lideri değil. Venezuela'da demokratik olarak seçilmiş tek kurum olan 2015 Ulusal Meclisi'ni tanımaya devam edeceğiz.

Ayrıca Price, Güney Amerika ülkesine uyguladıkları yaptırımları da sürdüreceklerini belirtti.

Maduro, devlete ait VTV kanalında pazar günü yaptığı açıklamada "Venezuela, mevcut ve gelecekteki ABD yönetimleriyle diplomatik ve siyasi ilişkilerin normalleştirilmesi için adımları atmaya tamamen hazır durumda" demişti.

Venezuela lideri, saygılı ilişkiler kurmak istediklerini belirterek, ABD'nin "radikal politikalarını kenara bırakıp, Venezuela'yla ilgili meselelerde daha pragmatik davranmasını istediğini" söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maduro'nun açıklamaları, Juan Guaido liderliğinde kurulan "geçici hükümetin" mecliste geçen hafta günü yapılan oylamayla feshedilmesinin ardından gelmişti.

2018'de düzenlenen ve Maduro'nun oyların çoğunu alarak yeniden devlet başkanı seçildiği seçimler, özgür ve adil olmadığı gerekçesiyle tartışma yaratmıştı.

10 Ocak 2019'da Maduro'nun göreve başlamasıyla boykota giden Guaido ise 23 Ocak'ta kendisini devlet başkanı ilan etmişti.

Dönemin Ulusal Meclis Başkanı Guiado, başta ABD olmak üzere Kanada, Brezilya, Arjantin, Kolombiya, Şili ve Peru gibi ülkelerden destek almıştı. Avrupa Birliği ise Guaido'ya verdiği desteği 2021'de sonlandırmıştı.

Türkiye, Rusya, İran, Çin, Meksika ve Bolivya gibi ülkelerse Maduro'nun devlet başkanlığını desteklediklerini açıklamıştı.
 


Washington yönetiminin Guaido'yu desteklemesiyle Karakas hükümeti, ABD'yle ilişkileri askıya almıştı.

Öte yandan eski ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'ya halihazırda 2017'de yaptırımlar uygulamıştı.

Bunlar arasında ABD mali piyasasında Venezuela Hazine tahvillerinin ticaretinin ve Venezuela petrol-doğalgaz şirketi PDVSA'yla iş yapılmasının yasaklanması da yer alıyordu.

Ancak Kasım 2022'de Biden'ın aldığı kararla bazı yaptırımlar hafifletilmişti. Bunun ardından Washington, Amerikan petrol devi Chevron'a Venezuela'da petrol çıkarması için 6 aylık lisans vermişti. Venezuela da karardan memnuniyet duyduklarını belirtmişti. 



Independent Türkçe, AFP, Devdiscourse

DAHA FAZLA HABER OKU