Venezuela'dan normalleşme sinyali: "ABD'yle saygılı ilişkiler için adım atmaya hazırız"

"ABD, radikal politikaları bırakıp yeni sayfa açmalı"

Venezuela, kasımda da Kolombiya'yla ilişkilerin normalleşmesi için ortak çalışacaklarını duyurmuştu (Reuters)

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, yaptırımlara rağmen ABD'yle ikili ilişkileri normalleştirmek istediklerini söyledi.

Maduro, devlete ait VTV kanalında pazar günü yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Venezuela, mevcut ve gelecekteki ABD yönetimleriyle diplomatik ve siyasi ilişkilerin normalleştirilmesi için adımları atmaya tamamen hazır durumda.

Venezuela lideri, saygılı ilişkiler kurmak istediklerini belirterek, "Keşke ABD'de bir aydınlanma yaşansa ve yeni bir sayfa açsalar; radikal politikalarını kenara bırakıp, Venezuela'yla ilgili meselelerde daha pragmatik davransalar" diye ekledi.

Maduro'nun açıklamaları, Juan Guaido liderliğinde kurulan "geçici hükümetin" mecliste cuma günü yapılan oylamayla feshedilmesinin ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2018'de düzenlenen ve Maduro'nun oyların çoğunu alarak yeniden devlet başkanı seçildiği seçimler, özgür ve adil olmadığı gerekçesiyle tartışma yaratmıştı.

10 Ocak 2019'da Maduro'nun göreve başlamasıyla boykota giden Guaido ise 23 Ocak'ta kendisini devlet başkanı ilan etmişti.

Dönemin Ulusal Meclis Başkanı Guiado, başta ABD olmak üzere Kanada, Brezilya, Arjantin, Kolombiya, Şili ve Peru gibi ülkelerden destek almıştı. Avrupa Birliği ise Guaido'ya verdiği desteği 2021'de sonlandırmıştı.

Türkiye, Rusya, İran, Çin, Meksika ve Bolivya gibi ülkelerse Maduro'nun devlet başkanlığını desteklediklerini açıklamıştı.
 


"Geçici hükümet" tartışması, ABD-Venezuela ilişkilerine de zarar vermişti. Washington yönetiminin Guaido'yu desteklemesiyle Karakas hükümeti, ABD'yle ilişkileri askıya almıştı.

Öte yandan eski ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'ya halihazırda 2017'de yaptırımlar uygulamıştı.

Bunlar arasında ABD mali piyasasında Venezuela Hazine tahvillerinin ticaretinin ve Venezuela petrol-doğalgaz şirketi PDVSA'yla iş yapılmasının yasaklanması da yer alıyordu.

Biden yönetimi Maduro hükümetini hâlâ resmen tanımıyor. Buna rağmen ABD Başkanı, mahkumların değişimi ve başka konuların görüşülmesi için bazı delegeleri'de Maduro hükümetiyle diyalog kurması için 2021'de Venezuela'ya göndermişti.

Ayrıca Kasım 2022'de alınan kararla bazı yaptırımlar hafifletişmişti. Bunun ardından Washington, Amerikan petrol devi Chevron'a Venezuela'da petrol çıkarması için 6 aylık lisans vermişti. Venezuela da karardan memnuniyet duyduklarını belirtmişti. 



Independent Türkçe, AFP, Sputnik International

DAHA FAZLA HABER OKU