Kadıköy'de Çetin Kaya'yı kelepçeliyken ensesinden vurarak öldüren polisin cezasında takdir indirimi

Polis memuru Selçuk E.’ye, "kasten öldürme" suçlamasıyla müebbet hapis cezası veren mahkeme, takdir indirimi uygulayarak cezayı 25 yıla indirdi

Fotoğraf: Sosyal medya

İstanbul Kadıköy'de, 29 Kasım 2021 tarihinde polis çevirmesi sırasında elleri ters kelepçeliyken, polis memuru Selçuk E.’nin silahından çıkan iki kurşunla hayatını kaybeden Çetin Kaya'nın ölümüne ilişkin Anadolu 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın karar duruşması bugün yapıldı. 

Duruşma savcısı, sanık Selçuk E.'nin, "kasten öldürme" suçundan müebbet hapse çarptırılmasını ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Mütalaaya karşı beyanda bulunan müşteki avukatları, mütalaaya kısmen katıldıklarını söyledi. Olayda herhangi bir taksir veya nefsi müdafaa durumu olmadığını belirten avukatlar, sanığın atılı suçu hırsla, kasten işlediğinin açık olduğunu savundu. Sanığın herhangi bir pişmanlık göstermediğini de aktaran avukatlar, “kasten öldürme” suçundan en üst hadden cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Niye kaçtığını bile bilmediğim birini niye öldüreyim?"

Mahkeme, kararını açıklayacağını bildirerek, sanık Selçuk E.'den son sözlerini sordu. Sanık, son sözlerinde, “Kazayla olduğu çok açık ama herkesin kaçırdığı bir nokta var. Tanık da sanığın arabaya yaslandığını söylüyor. Adli raporla da bellidir, silahın kabzasıyla müdahale için omzuna vurdum. Silah o esnada ateş aldı. Ben 13 yıllık polis memuruyum. Bunun gibi yüzlerce olaya şahit oldum. Ben bu insanı niye öldüreyim. Amacımız kelepçe takıp adalete teslim etmekti. Gecenin 11’i, lodos var bir araç kaçıyor. Kastla ne alakası var bu olayın? Niye kaçtığını bile bilmediğim birini niye öldüreyim? Bir can gitti. Bunun için çok üzgünüm. Ben adalete güveniyorum” dedi.

Hapis cezası müebbetten 25 yıla indi

Kararını açıklayan mahkeme, sanık polis memuru Selçuk E.'nin üzerine atılı suçun sabit olduğunu belirterek, "kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme, sanığın mahkemedeki tutumunu göz önünde bulundurarak, takdir indirimi uyguladı. Mahkeme, sanığın neticeten 25 yıl hapsine hükmetti.

"AKP'li bir milletvekilinin oğlunu avukat olarak getirmişler"

Duruşmadan sonra adliye önünde açıklama yapan TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, şöyle konuştu:

Mahkeme salonunda müthiş bir izansızlık ve ahlaksızlık örneği izledik. Ne insanlıkla ne hukukla bağdaşmayacak, gerçekten hepimizi dehşete düşürecek bir avukat ordusu vardı. Birçoğu değişti. Bugün de AKP'li bir milletvekilinin oğlunu avukat olarak getirmişler. Ellerinden geleni yaptılar. Her türlü dezenformasyon ve manipülasyon çabasına rağmen, suç o kadar açık ve o kadar ortada ki. Çetin arkadaşımızın katilini kurtaramadılar. Bu istinaf yolu açık deniyor. Biz bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Bu teselli cezasıyla hiç kimse yetinmeyecek. Bu cezanın karşılığı neyse bunun verilmesi için uğraşacağız ama herkes bilsin ki bu ülkede bir değişim rüzgârı zaten başlamıştı. O değişimin sonunu da getireceğiz. Bundan sonra hiç kimse elindeki silaha, güce, arkasındaki siyasal kuruma güvenerek insanların haklarına müdahale etme hakkını kendinde göremeyecek. Bunun garantisi olmak için de elimizden geleni yapacağız.

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU