ABD'de kürtaj karşıtlarının sıradaki hedefi doğum önleyici haplar

Kürtaj haplarından arta kalan maddelerin tespiti için şebeke sularının kontrol edilmesini isteyenler var

Yüksek Mahkeme kararı ülkede büyük protestolara yol açmıştı (Reuters)

ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtajı anayasal hak kapsamından çıkaran kararının ardından kürtaj karşıtları, şimdi de doğum önleyici hapların yasaklanmasını istiyor.

Teksas eyaletindeki en büyük kürtaj karşıtı grup olan Amerika'nın Hayatı İçin Öğrenciler (Students for Life of America), kürtaj hapı kaçakçılığının engellenmesini talep ediyor.

Grup, kürtaj haplarından arta kalan kirletici maddelerin tespit edilmesi için şebeke sularının kontrol edilmesini de istiyor.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un (WP) aktardığına göre eyaletteki Cumhuriyetçiler, internet sağlayıcılarının kürtaj hapı satışı yapan sitelere erişimi yasaklamasına yönelik bir yasa tasarısı hazırlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüksek Mahkeme, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" haziranda iptal etmişti. 9 yargıçtan 6'sının oyuyla iptal edilen karar sonrasında kürtajla ilgili kanunlar eyaletlerin insiyatifine bırakılmıştı.

Kürtaj karşıtları kararın ardından kutlamalar düzenlerken, uygulamanın anayasal hak olduğunu savunanlarsa protestolar düzenlemişti.

ABD Başkanı Joe Biden da kararı eleştirerek "Bizi 150 yıl geriye götürdü" demişti.

WP'nin aktardığına göre tepki toplayan kararın ardından kürtaj hakkı savunucuları, kürtajın yasaklandığı eyaletlere doğum önleyici hapları tedarik etmek için harekete geçti.

Cumhuriyetçi valilerle hapların yasaklanması için görüşmeler yapan Susan B. Anthony Pro-Life America adlı kürtaj karşıtı grubun başkanı Marjorie Dannenfelser, “Bu hapların kaçakçılığını yapan herkes hapse atılmalı. Bugüne dek böyle bir şey gerçekleşmemesi, ileride olmayacağı anlamına gelmez” dedi.

Kâr amacı gütmeyen uluslararası kuruluş Aile Planlama Topluluğu'nun verilerine göre Yüksek Mahkeme kararının ardından geçen iki ayda, klinik kürtaj işlemi yaptıranların sayısı 10 bin azaldı.
 


Öte yandan devlete ait ABD Posta Servisi aracılığıyla kürtaj hapı edinenlerin sayısı tam tespit edilemiyor.

Meksika'da kürtaj hapı sağlayıcısı Las Libres, yıl sonuna kadar yaklaşık 20 bin hapın ABD'ye gönderileceğini bildirdi.

Avrupa merkezli başka bir grupsa ayda 3 bin 600 civarında kürtaj hapı talebi aldıklarını, bunların neredeyse üçte ikisinin kürtaj yasağı uygulanan ABD eyaletlerinden geldiğini paylaştı.



Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU