İmamoğlu'ndan "siyasi yasak" sorusuna yanıt: Milyonlarca fark atarız

"Yargının siyasetin aleti olduğuna inanan halk öyle bir tokat atar ki bir daha yerden kalkamazlar"

Kazandığı İstanbul seçimlerinin iptal edilmesinin ardından İmamoğlu'nun Beylikdüzü'nde yaptığı konuşmadan. (Fotoğraf: Reuters)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada siyasi yasak kararı çıkması olasılığını değerlendirirken “Milyonlarca oy fark atarız” dedi.

Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın programına konuk olan İmamoğlu, 2 gün sonra görülecek “YSK üyelerine hakaret” davası hakkında açıklamalarda bulundu.

Konuşmasının ilgili kısmına “Sakince anlatmak istiyorum” diyerek başlayan İmamoğlu, şunları kaydetti:

Hangi iddialar olursa olsun hangi duyumlar gelirse gelsin ben bu mahkemenin hakimine Türk yargısının hakimlerine savcılarına güvenmek istiyorum. Adalet hava ve su gibidir bugün yaşıyorsak bizi ayakta tutan şey adalettir. Bir önceki hakimin yaşadıklarını konuşarak başlamamız lazım. Bu mahkemede bu davaya bakmak üzere görevlendiriliyor. Bu kişi ile ilgili bizim aldığımız bilgiler iddialara baktığınızda, içinde her şey var kumpas var tehdit var, tüm bu şaibeli sürecini aydınlatmak lazım. 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin hakimi atanalı bir yıl olmuşken tahammüllere göre iki yıl daha burada kalması gerekirken 1 yıl daha kalarak bu görevinden uzaklaştırıldı? Üstelik eşinin de özel durumu var. Bu atamaya da karşı çıkıyor. İkinci soru; bu mahkemenin olduğu adliyedeki yüksek rütbeli başsavcı görevinde olan kişi gönderilen hakime ‘iki yıldan fazla ceza ver siyasi yasaklı olsun seni istediğin yerde ağır ceza reisi yapalım’ demiş midir, dememiş midir? Bir başka mahkeme başkanının da sürgününü örnek göstererek hakim tehdit edilmiş midir? Denileni yaparsan ödüllendirileceksin teklifinde bulunmuş mudur? Bu şikâyetler yapıldı, avukatlar başvurdu, HSK tenezzül edip bu yaşananlarla ilgili soruşturma açmadı. Çok enteresan!

İktidarın İstanbul seçimlerinde “sandık başında 700 terörist vardı” iddiasını hatırlatan İmamoğlu, mahkemenin sonuçlandığını ve kimsenin ceza almadığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kimseden lafımı esirgemem” diye devam eden İBB Başkanı, şu ifadeleri kullandı:

Dönüyorum YSK üyelerine o dönemde 6 Mayıs’ta seçimi iptal eden YSK üyelerine diyorum ki ‘hiç mi vicdanınız sızlamıyor?’ Bu milletin parasını çar çur ettiniz. Sadece o iddialara dönük bir seçimi iptal ederek demokrasimize kapkara bir leke sürdünüz. Bu cümleleri YSK üyelerine söylüyorum. Lafımı esirgiyor muyum? Seçimi haziranda kazandım. Peki bu ahmak cümlesi ne zaman söylendi ta Kasım 2019’da. 7 ay sonra keyfim yerindeyken döneceğim ben YSK üyelerine hakaret edeceğim! Y a arkadaşlar ben lafa bakarım laf mı diye adama bakarım adam mı diye diye cümleme başlayıp bana ahmak diyenin hakaretini iade ediyorum. İçişleri Bakanı bana ahmak dedi. Ben de İçişleri Bakanı’na söyledim. Bunu defalarca dile getirdim. Ben ifade de bunu söyledim. O dönemde savcının tutumunu bana avukatım söylüyor ‘Bu işten bir şey çıkmaz’ falan diye. Daha acı bir şey söyleyeceğim; ben 4 Kasım’da bu sözü bakana iade ediyorum, dava ne zaman açılıyor biliyor musunuz? Tam 20 ay sonra! O gün de davayı  iptal ettirenlerin kim olduğu belli. Siyasi irade. O hüngür hüngür ağladım diye anlatan bakan ve onun amiri, siyasi irade, bu davayı açtıran da siyasi irade.

“Sizi siyaseten yasaklı hale getirebilirler mi bu dava ile?” sorusuna İmamoğlu, şöyle yanıt verdi:

Zaten kazanacağız ama milyonlarca fark atarız. Ben meselesi değil. Biz biriz. Millet İttifakı bir. Bugün Ekrem İmamoğlu'na bir ceza verilmesi ile bir başkasına ceza verilmesini bir farkı yok. Yargının siyasetin aleti olduğuna inanan halk bunu gören halk öyle bir tokat atar ki bir daha yerden kalkamazlar. Aynısı olur misli misli olur. Ama istemiyorum. O oy oranı vesaire aynı 13 bin oyda söylediğim gibi böyle bir siyasi kazanımı tarafımca zerre istemiyorum.

"Ahmak" davası

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'ne katılmak için Fransa'ya giden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için isim vermeden "Avrupa’ya giderek Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek" açıklaması yapmıştı.

İmamoğlu da kendisine bu ifadelerin sorulması üzerine "31 Mart seçimini iptal ettirenler ahmaktır" diye konuşmuştu. İmamoğlu'na bu ifadeleri dolayısıyla "YSK üyelerine hakaret" iddiasıyla dava açılmıştı. Bir süredir görülen davanın 2 gün sonraki duruşmasında karar çıkması bekleniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU