Öldürülen liderini anmak için sokağa çıkan Mapuçe halkı Şili polisiyle çatıştı

"Devletin malı değiliz, Şili kurulmadan çok önce de buradaydık"

Kasım 2018'de öldürülen Camilo Catrillanca, Mapuçe halkının lider kabilelerinden birine mensuptu (Twitter/@PiensaPrensa)

Şili'de yerli Mapuçe halkının liderlerinden Camilo Catrillanca'nın (24) polis tarafından öldürülmesinin 4. yıldömümünde anma yapmak isteyen göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkent Santiago'da göstericiler, hem polis teşkilatını kınayan hem de Mapuçelerin haklarının tanınmasını isteyen talepler yazılı pankartlarla yürüyüş yapmak istedi ama polis göstericileri tazyikli suyla dağıttı. Ülkenin güneyindeki Ercilla kasabasından yola çıkan binlerce yerli kilometrelerce yürüyüş yaptı ve geleneksel kıyafetlerle dans etti. 

Geçen yıl ocakta polis memuru Carlos Alarcon, Catrillanca'yı öldürdüğü gerekçesiyle 11 yıl hapis cezasına çarptırılmış, 6 polis ve bir avukat da suçu örtbas etmeye çalıştıkları için mahkum olmuştu.

El Ciudadano gazetesi, görgü şahitlerine dayanarak, Catrillanca'nın traktör üzerindeki 16 yaşındaki bir genci, onu hırsızlıkla suçlayarak gözaltına almaya çalışan polislerden korumak isterken kafasının arkasından vurulduğunu yazmıştı.

Şili insan Hakları Enstitüsü olayla ilgili şöyle dedi:

Mapuçe toplumu üyesi Camilo Catrillanca bir asayiş polisi tarafından öldürüldü. Bu suçun üzeri, kendileri de onun yanındaki gence saldıran diğer polis memurları tarafından örtüldü.

Şili'nin Araucania bölgesinde ve Güney Amerika'nın diğer ülkelerinde topluluklar halinde yaşayan Mapuçeler, hem develtin hem de sanayi kuruluşlarının topraklarını ve ormanları tahrip ettikleri gerekçesiyle sık sık eylem yapıyor. 

Eski İçişleri Bakanı Andres Chadwick, parlamentodaki insan hakları komisyonuna ifade verirken 2013-2018 arasında Mapuçe bölgesinde 920 kundaklama, 924 silahlı çatışma ve 509 polise saldırı olayı kaydedildiğini öne sürmüştü.

Mapuçe liderlerinden Jorge Huenchullan, hükümete tepkisini şöyle dile getirmişti:

Mapuçeler bölgesel ve siyasi haklarıyla birlikte halk olarak tanınmak istiyor, sadece folklorik değer olarak değil. Biz devletin malı değiliz, çünkü Şili daha kurulmadan çok önce de buradaydık.

 

Independent Türkçe, Telesur, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU