Beyin implantı deneyine katılan felçli hasta 1150 kelimeyle iletişim kurabildi

"'Her şey mümkün' sözü katılımcının söylemeyi en sevdiği cümlelerden biriydi"

Araştırmacılar, bu kelime dağarcığının 9 bine çıkarılabileceğini düşünüyor (Unsplash)

ABD'li araştırmacılar, konuşma ve yazma yetisini kaybetmiş felçli bir hastanın beyin implantı sayesinde 1150 kelimeyi kullanarak iletişim kurmaya başladı.

"Nöroprostetik cihaz" diye nitelenen implant, beyin dalgalarını okuyarak bir bilgisayar ekranında cümlelere dönüştürüyor.

Deneye katılan hasta, cihazın beyin dalgalarını kolayca okuyabilmesi için söylemek istediği harfleri fonetik alfabeye göre aklında canlandırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fonetik alfabe, alfabenin her harfini temsil eden bir kelimeden oluşuyor. Örneğin Türkçede genellikle şehir isimleri kullanılıyor. "A" harfi için "Ankara", "B" harfi için "Bursa" gibi şehir adlarının kullanılması özellikle telefon görüşmelerinde harflerin doğru anlaşılmasını sağlıyor.

Bu çalışmanın katılımcısı da örneğin "kedi" diyebilmek için her harfi bir kelimeyle aklında canlandırdı.

Bu sayede cihaz, 26 harfin kodunu çözebildi. Böylece "BRAVO1" adı verilen felçli katılımcı, İngilizce cümlelerdeki içeriğin yüzde 85'inden fazlasını kullanabildi.

San Francisco'daki Kaliforniya Üniversitesi'nde görev alan Sean Metzger, "'Her şey mümkün' sözü katılımcının söylemeyi en sevdiği cümlelerden biriydi" dedi.

Hakemli bilimsel dergi Nature Communications'ta yayımlanan araştırmanın başyazarı Metzger, "Onun hakkında çok şey öğrendim" diye devam etti:

BRAVO1, bizimle hızlı ve kolay iletişim kurabildiği için bu cihazı kullanmaktan gerçekten keyif aldığını söyledi.

İmplantın yaygın kullanıma başlayabilmesi için önce başka insanlar üzerinde de denenmesi gerekiyor.

Öte yandan, bazı uzmanlar gelecekte hastaların, beyinlerine cerrahi operasyonla böyle bir cihaz yerleştirmek isteyeceğinden emin değil.

Araştırmaya dahil olmayan Britanyalı nöroprostetik profesörü Patrick Degenaar, "sonuçların çok etkileyici olduğunu" kabul ederken, şöyle ekledi:

Nöroprostetik cerrahinin riskleri var be son derece invaziv. Böyle bir cihazın yakın gelecekte çok az sayıda insan kullanacak.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Nature

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU