Tigraylı isyancılar: Etiyopya ateşkesin ardından sivilleri vurdu

"Drone ve havan saldırısı düzenlediler"

Birleşmiş Milletler, Etiyopya'daki iç savaşın "halihazırda kötü koşullarda yaşayan siviller üzerinde yıkıcı etki yarattığını" söylemişti (Reuters)

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF), Etiyopya hükümetinin ateşkes anlaşmasının ardından sivillere saldırdığını iddia etti.

TPLF Dış İlişkiler Ofisi'nden temsilci Kindeya Geberhiwot, cuma günü yaptığı açıklamada, Etiyopya ordusunun perşembe günü Tigray Bölgesi'nde yer alan Maychew şehrine saldırı düzenlediğini öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geberhiwot, Twitter hesabındaki paylaşımında "Lemlem-Karl Hastanesi'nden alınan bilgilere göre Etiyopya, drone'la sivillere saldırdı" ifadelerini kullandı.

TPLF temsilcisi, Etiyopya ordusunun şehre havan saldırısı da düzenlediğini, hayatını kaybeden ve yaralanan siviller olduğunu iddia etti.

Geberhiwot can kaybı ya da yaralı sayısına dair bilgi paylaşmadı.

İnternet gazetesi Sudan Tribune ve Fransız haber ajansı AFP saldırıyı henüz doğrulayamazken, Etiyopya hükümeti ve Afrika Birliği (AfB) yorum taleplerini reddetti.

Ateşkes imzalanmıştı

Etiyopya'yla Tigray arasındaki çatışmaların durdurulması için 25 Ekim'de başlayan görüşmeler sonucunda 2 Kasım'da anlaşma imzalanmıştı.

Buna göre TPLF, silah bırakarak Tigray Bölgesi'nin güvenliğini Etiyopya hükümetine devretmeyi kabul etmişti. Etiyopya da TPLF'yi terör listesinden çıkarmıştı.

Ayrıca anayasada federal hükümetin kontrolünde olması gereken tesisler, karayolları ve havalimanlarının Etiyopya hükümetinin kontrolüne geçmesine karar verilmişti.
 

etiyopya-tigray.jpg

Birleşmiş Milletler, ABD ve Avrupa Birliği'nin yanı sıra Türkiye'den yapılan açıklamada da mutabakattan memnuniyet duyulduğu belirtilmişti (AA)​


AfB'yi temsilen görüşmelere katılan eski Nijerya Cumhurbaşkanı Olusegun Obasanjo'nun önderliğinde imzalanan anlaşmada, Etiyopya ordusunun da TPLF'yi hedef alan askeri operasyonları durduracağı teminatı verilmişti.

Öte yandan martta da ateşkes imzalanmış ama ağustosta çıkan çatışmalarla mutabakat sona ermişti.

2,5 milyon kişi yerinden oldu

Etiyopya'da orduyla TPLF arasında siyasi ve etnik sebeplerden ötürü Kasım 2020'de başlayan çatışmalar, binlerce kişinin ölümüne ve 2,5 milyon kişinin de yerinden olmasına yol açmıştı.

Bir dönem ülke siyasetinde etkin rol oynayan TPLF, mevcut Başbakan Abiy Ahmed'in 2018'de işbaşına gelmesinin ardından koalisyondan ayrılmış ve yeni kurulan iktidar partisine katılmayı reddetmişti.

TPLF, Ahmed hükümetini ayrımcılık ve baskıyla, Etiyopya başbakanı da TPLF'yi tüm ülke üzerinde egemenlik kurmaya çalışmakla suçluyor.



Independent Türkçe, AFP, Sudan Tribune, AA

DAHA FAZLA HABER OKU