Ortadoğu'da kadınlar krampona ısınıyor

Ürdün'de ve Suudi Arabistan'da kadın futbol takımları gelişiyor

Ürdün'deki Ortodoks Kulübü oyuncusu İnşira Hiyase aynı zamanda gençlere futbol dersi veriyor (AP)

FIFA Dünya Kupası'na Katar'ın ev sahipliği yapacak olması nedeniyle futbol rüzgarının olanca gücüyle estiği Ortadoğu'da kadınlar da bundan nasibini alıyor.

Kadın futbol ligleri ve turnuvaları bütün dünyada yaygınlaşırken bölgede Ürdün bu alanda liderlik yapıyor. Güçlü kadın futbol milli takımına sahip ülkede okullar arası ligler bile var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devletin sporculara desteği sayesinde kadın futbolcu sayısı artarken, futbol okullarında kız ve erkek çocuklar birlikte eğitim görebiliyor. Spor yorumcusu Avni Freyc, Ürdün Futbol Federasyonu'nun mali desteği nedeniyle muhafazakar tabana sahip bazı kulüplerin bile kadın takımı kurduğunu belirtti.

Babası futbol antrenörü olan 13 yaşındaki Sara Esimrin, AP'ye bazen amcalarının çıkışmasına rağmen bu sporu çok sevdiğini anlattı:

Bu oyuna aşık oldum çünkü hareket var. Çok seviyorum, bütün sporlardan daha çok.

Ürdün'ün başkenti Amman'daki Ortodoks Kulübü'nde oynayan 20 yaşındaki Mesar Esemni, yaklaşık 8 yıl önce erkek kardeşleriyle birlikte boş arsalarda oynamaya başlamış. Avrupa liglerini televizyonda izleyerek merakı iyice artan Esemni'nin en sevdiği futbolcu Cristiano Ronaldo.

Bir gün milli takımda oynamak istediğini belirten genç oyuncu şöyle dedi:

Tabi bazen zorluklarla karşılaşıyoruz. 'Bu oyun sadece oğlanlar ve erkekler için' veya 'Niye şort giyiyorsun?' filan diyorlar. Bu karşılaştığımız büyük sorunlardan ama bence zamanla daha iyiye gidecek.

Kadınların futbol izlemek için stadyuma girişine 2017'de izin verilen Suudi Arabistan bu alanda çok hızlı ilerleme kaydetti. Kadın milli takımı bu yıl ilk uluslararası maçını şubatta Maldivler'de yaptı ve geçen ay kadın futbol ligi maçları başladı. Suudi kadın milli futbol takımı kendi evindeki ilk iki maçını bu ay Butan'a karşı oynadı. İlk maç 3-3 berabere bitti ama ikinci maçı Güney Asya Futbol Federasyon Kupası'nın güçlü takımı Butan 2-4 kazandı.

Suudi takımının Alman teknik direktörü Monika Staab, tecrübesizlerinden yakındı:

En büyük sorun şuydu ki Maldivler'deki maçları bitirdiğimiz şubattan eylül sonuna kadar oyuncularımız maç yapmadı. Yani neredeyse 7 ay boyunca. 11'e 11 oynamadılar. 12 oyuncumuz Kuveyt'teki futsal turnuvasına gitti ve sonra Cidde'deki Batı Arap Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanarak büyük başarı elde ettiler. Ama 11'e 11 oynamadılar.

Staab, 8 ve 17 takımın yarışacağı iki ulusal kadın futbol liginin başlamasıyla oyuncuları maç eksiğini tamamlayacağını söyledi.

 

Independent Türkçe, AP, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU