ABD'yi ayağa kaldıran Roe-Wade kararının ardından, yurtdışından kürtaj hapı talepleri fırladı

Yüzde 160 artış yaşandı

Tartışmalı Roe-Wade kararının ardından ABD'de birçok protesto düzenlenmişti (Reuters)

ABD'de kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran tartışmalı kararın ardından, yurttaşların ülke dışından kürtaj hapı siparişlerinde artış yaşandı.

JAMA adlı akademik dergide salı günü yayımlanan araştırma, ABD'nin 30 eyaletinde teletıp hizmeti sağlayan Aid Access'in verilerinden yola çıkarak hazırlandı.

Çalışmada, 24 Temmuz'da alınan kürtaj kararından önce Aid Access'e günde ortalama 83 kürtaj hapı talebi geldiği belirtildi.

Öte yandan bu tarihten sonra iki ay içinde söz konusu talebin yaklaşık 160'lık artışla günde 213'e çıktığına dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Firmanın hizmet verdiği 30 eyalette yaşayan kadınların oranı baz alındığında, en fazla artışın Louisiana, Arkansas, Mississippi, Alabama ve Oklahama eyaletlerinde gerçekleştiği ifade edildi. Bu eyaletlerde kürtaj tamamen yasak.

Kürtajı tamamen yasaklayan eyaletlerde kadınların Aid Access üzerinden kürtaj hapına ulaşmaya çalıştığı vakaların yüzde 62'sinin "mevcut yasal kısıtlamalardan" kaynaklandığı belirtildi. Karardan önce bu oran yüzde 31'di.

Aynı akademik dergide yayımlanan bir başka çalışmada da kadınların ülkede kürtaj yaptırabileceği bir kiliğine ulaşmak için harcadığı vakit incelendi.

Kürtaj kararından önce kliniğe ulaşmak ortalama 28 dakika sürerken, sonrasında bu süre ortalama 1 saat 40 dakikaya çıktı.

Sivil toplum kuruluşu Guttmacher Enstitüsü'nün geçen ay yayımladığı bir çalışmada da Roe-Wade kararından sonraki 100 gün içinde 66 kliniğin faaliyetlerini sonlandırdığı paylaşılmıştı.
 


Roe-Wade kararı

ABD Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" 24 Haziran'da iptal etmişti.

9 yargıçtan 6'sının oyuyla iptal edilen karar sonrasında kürtajla ilgili kanunlar eyaletlerin insiyatifine bırakıldı.

Kürtaj hakkı savunucuları gelişmelere tepki göstererek birçok protesto yapmış, kürtaj karşıtları da kararın ardından kutlamalar düzenlemişti.

ABD Başkanı Joe Biden, mahkemenin kararını eleştirerek "Bizi 150 yıl geri götürdü" demişti.



Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU