Prof. Özgenç, Fincancı'nın tutuklanma sürecini değerlendirdi: Yargının bağımsızlığına gölge düştü

"Siyasi şahsiyetlerin yaptıkları tepki mahiyetindeki açıklamalar sonrasında Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma başlatması, ‘talimatla’ hareket edildiği izlenimi oluşturmuştur"

Fotoğraf: Twitter

Yürürlükte olan Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) mimarlarından Prof. Dr. İzzet Özgenç, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanması sürecini değerlendirdi ve yargının bağımsızlığına gölge düştüğüne dikkati çekti.

Geçmişte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişte hukuk danışmanlığını da yapan Prof. İzzet Özgenç, Karar gazetesinden Elif Çakır’a açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özgenç’in Fincancı’nın tutuklanma sürecine ilişkin olarak ifadeleri şöyle:

Bahsini ettiğiniz kişi, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olan Türk Tabipler Birliğinde yönetim görevi ifa eden birisidir. Kişi açıklamasını bu kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşundaki yönetim görevi ile ilişkilendirerek yapmış olsa bile, bundan dolayı bahsi geçen meslek kuruluşunun tüzel kişiliğine yöneltilebilecek bir suçlama olamaz.

Kişinin yaptığı açıklamanın içeriğinden ve bu açıklamayı hangi yayın organında yaptığından haberdar değilim. Dolayısıyla, bu konuda bir değerlendirme yapamam. Şayet bu açıklamalar bağlamında suç işlendiği hususunda şüphe ortaya çıkmış ise, bu sebeple ilk harekete geçmesi gereken, Cumhuriyet savcıları olmalıydı. Siyasi şahsiyetlerin yaptıkları tepki mahiyetindeki açıklamalar sonrasında Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma başlatması, ‘talimatla’ hareket edildiği izlenimi oluşturmuştur. Bu da yargının bağımsızlığına gölge düşürmüştür.

 

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU