BM: Kolombiya'da koka bitkisi üretimi rekoru kırıldı

Kokain üretimi 2021'de 1400 tona çıktı

Kokain üretiminde de kullanılan koka yaprakları Güney Amerika ülkelerinde halk tarafından gıda olarak tüketiliyor (AFP)

Dünyanın en büyük koka bitkisi üretim merkezi Kolombiya'da tüm çabalara rağmen uyuşturucu madde kokainin hammaddesi olan bitkinin ekim alanları rekor düzeye ulaştı.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin (UNODC) 20 Ekim'de açıklanan raporuna göre, Kolombiya'da koka ekim alanları 2021'de önceki yıla göre yüzde 43 artarak 204 bin hektara (2 milyon 40 bin dönüm) ulaştı. Böylece, UNODC'nin koka ekim alanlarını izlemeye aldığı 2001'den bu yanaki rekor kırıldı.

UNODC ayrıca koka üretiminin çevreye zararlarına da dikkat çekerek, ekim alanlarının önemli kısmının koruma altındaki orman bölgelerinde olduğunu kaydetti.

Koka ekiminin en yoğun olduğu bölgeler ülkenin kuzeydoğusundaki Kuzey Santander ve Ekvador sınırındaki Narino ile Putumayo.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koka yapraklarından elde edilen kokain, uyuşturucu kartelleri tarafından ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzerine dünya geneline taşınıyor. UNODC'nin tahminine göre, 2020'de 1010 tona ulaşan kokain üretimi geçen yıl 1400 tona çıktı.

Kolombiya Adalet Bakanı Nestor Osuna, verileri "uyuşturucuyla savaşın başarısızlığı" diye yorumladı:

Eğer son 10 veya 20 yıldır yaptıklarımızı yapmaya devam edersek, bir değişime varamayız. En çok üretim yapılan yerler, yoksulluğun en çok olduğu, ulusal ortalamanın 28 puan üzerinde seyrettiği yerler.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, koka üreticilerini uyuşturucu çetelerinden kurtarmak ve onları yasal tarımsal üretime teşvik etmek için yeni programlar hazırlıyor. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, solcu lider Petro ile ay başında Bogota'da yaptığı görüşmenin ardından şöyle dedi:

Petro yönetiminin izlediği bütüncül yaklaşımı tamamen destekliyoruz. Hem emniyet tedbirleri bakımından hem de soruna kapsamlı yaklaşım bakımından sanırım geniş ölçüde mutabığız.

 

Independent Türkçe, AFP, WSJ, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU