Kürtaj kararının ardından ABD'li jinekolog adayları kara kara düşünüyor

Uzmanlık eğitimi için kürtajın yasal olduğu eyalet arıyorlar

ABD Başkanı Joe Biden, 18 Ekim'de başkent Washington'da kürtaj hakkının anayasal güvence altına alınmasıyla ilgili toplantıda konuştu (Reuters)

ABD'de kürtajla ilgili yasaların eyaletten eyalete farklı olması nedeniyle tıp uzmanı adayları eğitimini nasıl tamamlayacaklarını kara kara düşünmeye başladı.

Aile sağlığı ve jinekoloji (kadın hastalıkları)-doğum uzmanı olmak isteyen tıp öğrencilerinin kürtaj uygulaması eğitimi de görmesi gerekiyor. Ancak ABD Yüksek Mahkemesi'nin 24 Haziran'da kürtaj hakkını federal güvence altına alan önceki kararı iptal etmesiyle birlikte kürtaj bazı eyaletlerde yasadışı hale geldi veya uygulama şartları oldukça kısıtlandı.

Jinekologların ve aile sağlığı uzmanlarının eğitimlerini tamamlayabilecekleri eyaletlere taşınmasının ileride diğer eyaletler için sorun oluşturması mümkün.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nde tıp okuyan Deborah Fadoju, bu eyalette eğitimi bitince kürtajın tam yasal güvence altında olduğu doğu kıyısı eyaletlerinden birinde uzanlık eğitimini tamamlamayı planladığını belirterek AP'ye şöyle konuştu:

Kısıtlanacağım veya (eğitime) tam erişim sağlayamayacağım bir eyaleti tercih etmek esas olarak hem beni hem de gelecekteki hastalarımı sunabileceğim sağlık hizmetinin kalitesinden mahrum bırakır. 

Kürtaj hakkını savunanların kurduğu Tercihten Yana Tıp Öğrencileri Birliği yöneticisi Pamela Merritt, bu tür uygulamaları yapabilmek için "kas hafızası" kazanmak gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

Bir karaciğer uzmanının biyopsi yapmadan önce kaç saat cerrahlık yapmasını istersiniz? Başka herhangi bir sağlık alanında hastalarla fiziki temas olmadan eğitim verilmesini tartışmaya açabilir misiniz?

Emory Üniversitesi'nin yeni yaptığı bir ankete katılan 500'e yakın tıp öğrencisinin 365'ten fazlası, kürtaj eğitimi imkanı sağlanmasının uzmanlık için yapacakları tıp kurumu tercihini etkileyeceğini veya bunun belirleyici olacağını söyledi.

Toledo Üniversitesi'nde tıp okuyan üçüncü sınıf öğrencisi Connor McNamee de, kariyerinde ilerlemek için Ohiao'dan Virginia eyaletine taşınmayı planladığını dile getirdi:

Ohio'da kürtaj hizmeti veremem ve bu kariyerimin önemli bir parçası.

Amerikan Tıp Okulları Birliği'nin 2021'deki verileri, tıp öğrencilerinin çok büyük çoğunluğunun uzmanlık kazandığı yerde mesleğini sürdürdüğünü gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kürtajla ilgili yaklaşık 50 yıllık anayasal güvencenin ortadan kalkması üzerine, Missouri eyaletinde erkeklere ücretsiz vazektomi kampanyası başlatıldı.

Yardım kuruluşu Planned Parenthood (Planlı Ebeveynlik), temmuzda St. Louis kentinde 42 erkeğin vazektomi talebiyle kliniklere başvurduğunu ve 2021'de aylık talep ortalamasının 10 civarında olduğunu kaydetti. 

Kuruluş, kasım ayı başında sağlık sigortası bulunmayanlar öncelikli olmak üzere 60 erkeğe ücretsiz vazektomi işlemi yapılacağını duyurdu. 

Başvuranlardan 31 yaşındaki kamyon şoförü Denny Dalliance, bu kararı kolay almadığını ifade ederek şöyle konuştu:

ABD'de çocuk sahibi olmanın getirdiği aşırı masraflarla birlikte buna gücümün yetmeyeceğine kanaat getirdim.

ABD'de "Nerede vazektomi yaptırabilirim?" sorusuyla gerçekleştirilen Google aramalarının sayısında yüzde 850 artış görüldüğü belirlenmişti.

 

Independent Türkçe, AP, Sky News

DAHA FAZLA HABER OKU