Müttefikleri Rusya'ya destek vermekte çekimser kaldı

BM'deki oylamada sadece 4 ülke Kremlin'in yanında yer aldı

Rusya'nın askeri operasyon emriyle 24 Şubat'ta başlayan savaşın 232. gününde de çatışmalar sürüyor (Reuters)

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK), Rusya'nın Ukrayna'daki 4 şehri ilhakını kınayan kararı 143 ülkenin oyuyla kabul etti. Kremlin'in müttefikleri sayılan ülkelerin çekimser kalması da dikkat çekti.

BMGK'de dün yapılan oylamada, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda kalan Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'u ilhak etmek için düzenlediği referandumlar değerlendirildi.

193 üyeli kurulda 143 ülke Kremlin'in hamlesinin kınanması yönünde oy verirken, Rusya'nın yanı sıra Venezuela, Kuzey Kore, Belarus ve Suriye karara karşı oy kullandı.

Öte yandan Rusya'nın yakın müttefikleri olarak görülen Çin ve Hindistan'ın da aralarında yer aldığı 33 ülke çekimser kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlar arasında hükümetlerarası askeri ittifak Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne üye ülkeler de vardı.

Rusya'nın kuruculuğunu üstlendiği bu ittifakın 6 üyesinden 4'ü (Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan) çekimser oy kullandı.

Karar kapsamında devletlere ve uluslararası kuruluşlara ilhakı ve referandumu tanımama çağrısında bulunuldu.  Ayrıca Kremlin'den ordusunu derhal, tamamen ve koşulsuz geri çekmesi de talep edildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise Twitter'dan açıklamasında Rusya'ya karşı oy kullanan 143 ülkeye minnettar olduklarını bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaklaşık iki hafta önce Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'da düzenlenen referandumların ardından, bu şehirlerin Rusya'ya bağlandığını öne süren belgeleri imzalamıştı.

Batılı devletlerse referandumun yasadışı olduğunu savunarak ilhak nedeniyle Kremlin'e tepki göstermişti.



Independent Türkçe, Business Insider, AA

DAHA FAZLA HABER OKU