Dugina suikastinin şüphelisi iki çocuk annesi bir patlayıcı uzmanı çıktı: Natalya Vovk kimdir?

Rusya, Putin'in Rasputin'i diye anılan stratejist Aleksandr Dugin'in kızının ölümünden Ukrayna'yı sorumlu tuttu

Natalia Vovk hakkındaki tartışmalar sürüyor (Natalya Vovk)

Rus siyaset uzmanı, sosyolog ve filozof Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugina, içinde bulunduğu aracın Moskova bölgesindeki Odintsovo kentinin yakınlarında 20 Ağustos'ta infilak etmesi sonucu hayatını kaybetti.

Suikastın arkasında Ukrayna istihbaratını olduğunu öne süren Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), saldırganın kimliğini belirlediğini öne sürü.
 


FSB, 1976 doğumlu Ukrayna vatandaşı Natalya Vovk'un Neo-Nazi Azov Taburu'nda görev yaptığını ve daha sonra casus olduğunu öne sürse de Kiev bu iddiaları reddediyor.

Vovk'a dair neler biliniyor?

Rusya, Vovk'un Mariupol'de dünyaya geldiğini öne sürüyor. Kremlin yanlısı Telegram hesaplarında, kadının soyadını daha sonra Shaban diye değiştirdiği ileri sürülüyor.

Facebook'un Rusya'daki muadili VK'de silinen bir profil, bu iddiaları doğrular nitelikte. Zira en son 2016'da aktif olan hesabın adı Natalia Shaban (Vovk).

Söz konusu Telegram hesapları, Vovk'un biri kız diğeri erkek iki çocuk annesi olduğunu iddia ediyor.

VK'deki profilde de Vovk'un iki çocuğu olduğu görülüyor. Hem VK'de hem de Facebook'la TikTok'ta, 2000'de Mariupol'da doğduğunu belirten Danil Shaban adlı bir başka profil de var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu noktadan itibaren Rusya ve Ukrayna taraflarının verdiği bilgiler birbirinden ayrılıyor.

FSB'nin iddiasına göre Vovk, Rusya'ya kızı Sofya'yla geldi. Verilen bilgilere ve yayımlanan görüntülere göre kadın, 12 yaşındaki kızıyla Rusya'ya 23 Temmuz'da Mini Cooper'la giriş yaptı. İkili, Moskova'ya giderek 30 yaşındaki Dugina'nın yaşadığı apartmanda bir daire kiraladı.
 


Binanın merdiven boşluğunda ve aracın yanında çekilen, Rusya tarafından yayınlanan görüntülerde Vovk'un tanınmamak için saçını sarıdan siyaha boyadığı dikkat çekiyor.

FSB, Vovk'un Dugina'yı birkaç hafta boyunca takip ettiğini, bombalsı saldırıdan sonra kaçtığını öne sürüyor:

Vovk, saldırıdan sonra kızıyla birlikte Rusya'nın Pskov bölgesi üzerinden Estonya'ya kaçtı. Vovk, Rusya'ya giriş yaparken Donetsk Halk Cumhuriyeti plakası, Moskova'da Kazakistan plakası, ülke çıkışında ise Ukrayna plakası kullandı.

Estonya ise Vovk'un ülkede saklandığına yönelik iddiaları reddetti. Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Dugina'nın ölümüyle Estonya'nın bağlantısı olmadığını savundu.

Kremlin yanlısı Telegram hesaplarına göre Vovk, en son Avusturya'da iki kadın ve bir çocukla otele girerken görüldü.

Rusya'da devlete haber ajansı RIA Novosti, Vovk'un babasıyla röportaj yaptığını öne sürdü. Buna göre baba, kızının Ukrayna ordusunda görev yaptığını ve sağlık orunları sebebiyle emekli olduğunu söyledi.

FSB ayrıca Vovk'un, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin verdiği ve Azak Taburu'nun bir üyesi olduğunu gösteren bir kimliğin fotoğrafını yayımladı.

Ukrayna iddiaları reddediyor

Kiev, Vovk'un Dugina cinayetiyle ilgisi olduğu iddiasını reddediyor.

Azov Taburu'nun adı açıklanmayan bir sözcüsü, Vovk'un kendilerine hiç hizmet vermediğini ve saflarında kadın asker olmadığını söyledi.

Kaynak, FSB'nin açıkladığı kimliğin aslında Ulusal Muhafızlar için olduğunu ve Azov Taburu üyeleri tarafından taşınmayacağını belirtti.

Kimlikteki kalemle sonradan yazılan yazılara işaret eden sözcü, bu yüzden kimliğin geçersiz olduğunu savundu.
 


Ukrayna yanlısı Telegram hesaplarıysa Vovk'un, ilk eşi Andrey Vovk'un Donbas'taki ayrılıkçılarla ilişkisi olduğunu öne sürdü. Söz konusu adamın Ukrayna'dan ayrılmak için sahte bir referandum düzenlediği, bu nedenle de Natalya Vovk'un Ukrayna'dan çok Rusya'ya sempati duyduğu iddia edildi.

Rus araştırma kuruluşu Proekt, sosyal medya hesaplarında tutarsızlıklar da belirledi.

Vovk'un oğlu Danil Shaban'ın VK profilinde 2000 doğumlu olduğu yazıyor. FSB, Sofya Shaban'ın ise Moskova'ya 12 yaşında geldiğini savunuyor.

Ancak Vovk'un sosyal medyadaki fotoğrafları hem kendisine hem de birbirlerine benzeyen iki çocuğu gösterse de Daily Mail, bunlar arasındaki yaş farkının 10 gibi durmadığını yazdı.

Dugina için cenaze töreni düzenlendi

Moskova'daki Ostankino Televizyon Merkezi'nde düzenlenen törene, çok sayıda kişi katıldı. Putin’in "akıl hocası" olarak anılan Aleksandr Dugin, kızının Rusya'yı çok sevdiğini, korkmadığını ve kendisini bir "savaşçı" olarak hissettiğini belirtti.

Törende, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararıyla Dugina'ya ölümü sonrasında verilen cesaret nişanı ailesine takdim edildi.

Yaptırım listesine girmişti

Dugina, Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesinden 2015'te mezun oldu.

Gazeteci kimliğiyle de bilinen 30 yaşındaki Dugina, "Uluslararası Avrasya Hareketi" sivil toplum kuruluşunda "siyasi gözlemci" olarak görevini sürdürüyordu.

Dugina, Rusya'nın kontrolü altına aldığı Ukrayna'nın Mariupol şehrine de giderek çalışmalar yapmıştı. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı, Dugina'nın temmuz başında yaptırım listesine alındığını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, International Business Times, Mirror, AA, CNN Türk, NTV

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU