Rusya, Zaporijya Nükleer Santrali'nin iki çalışanını Ukrayna'ya bilgi vermekten tutukladı

Rusya, çalışanları Ukraynalı yetkililere bilgi vermekle suçluyor

Zaporijya Nükleer Enerji Santrali (AFP)

Rusya, Ukrayna'nın Rus kontrolündeki Zaporijya Nükleer Santrali'nde çalışan iki kişinin Ukrayna makamlarına bilgi aktardığı için tutuklandığını açıkladı.

Rusya Ulusal Muhafızları, tesisin güvenliğini tehdit eden "yasadışı eylemleri" önlediğini ve Ukrayna silahlı kuvvetlerine sahadaki personel ve ekipmanların yeri hakkında bilgi aktardığını söylediği iki personeli tutukladığını duyurdu.

Fabrikanın erişim prosedürlerini ihlal eden üçüncü bir kişinin de gözaltına alındığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna'dan hemen bir yorum gelmedi.

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya, martta Rus askerleri tarafından ele geçirilmişti. Hâlâ cephe hattının yakınında olan santralin son haftalarda sürekli ateş altında kalması nükleer felaket korkularını artırıyor.

Ukraynalı çalışanlar reaktörleri çalıştırmaya devam ediyor.

Geçen hafta santraldeki Ukraynalı bir teknisyen, personelin büyük baskı altında çalıştığını, ağır silahlı Rus askerlerinin tesisin her yerinde devriye gezdiğini ancak Çernobil tarzı bir nükleer felaket yaşanmamasını sağlamak için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Rusya ve Ukrayna birbirlerini santrali bombalamakla suçladı. Ukrayna santrali bombaladığını reddediyor ve Rusya'nın çevre bölgelere saldırılar düzenlemek için tesisi kalkan olarak kullandığını söylüyor.

Birleşmiş Milletler bölgenin askerden arındırılması çağrısı yaparken, nükleer enerji izleme organizasyonu Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı da santrale erişim sağlamaya çalışıyor.

Öte yandan bölgenin Rus destekli yönetiminden bir yetkili, 11 bin nüfuslu Zaporijya bölgesindeki Mykhailivka kasabasının Rusya'nın başa geçirdiği yöneticisinin arabaya bomba yerleştirilmesi sonucunda salı günü hayatını kaybettiğini söyledi.

Zaporijya bölgesi yönetiminden Vladimir Rogov, Telegram paylaşımında Ivan Suşko'nun arabasının altına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu ağır yaralandığını ve kısa süre sonra hastanede öldüğünü belirtti.

Bu, Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinde Rusya tarafından atanan yetkililere düzenlenen bir dizi suikastın sonuncusu. Komşu Herson bölgesinde, Novaya Kakhovka kasabasının başkan yardımcısı 6 Ağustos'ta evinde vurularak öldürülmüştü.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU