İrlandalı devrimci lider Michael Collins'in öldürülmesi 100 yıl sonra yeniden incelendi

Araştırmacılar, 22 Ağustos 1922'de olanlar hakkında "daha net bir fikir" sağladıklarını söylüyor

Michael Collins, 31 yaşında öldürüldü (ABD Kongre Kütüphanesi)

İrlandalı devrimci Michael Collins'in Cork kırsalında kurulan bir pusuda vurularak öldürülmesinden bir asır sonra, adli bilimciler ve tarihçiler cinayeti yeniden inceledi.

Eskiden devletin patoloji biriminin başında olan Marie Cassidy'nin önderliğindeki araştırma ekibi, 31 yaşındaki Collins'in zamansız ölümüyle ilgili bazı efsanelere son vermeyi umuyor.

Onlara Beal na Blath yakınlarındaki silahlı saldırıdan sonra toplanan materyallere erişim izni verildi ki aralarında Collins'in ceketi ve şapkası da var.

Collins'i vuran kişinin kimliği gizemini korusa da Cassidy, 22 Ağustos 1922'deki olayların daha isabetli bir resmini oluşturmayı ekipçe başardıklarını söyledi.

Bu hafta içinde RTE kanalındaki Çözülmemiş Vaka Collins (Cold Case Collins) belgeselinde araştırması yayımlanacak olan Cassidy, şöyle konuştu:

Kim olduğunu asla söyleyemeyiz ama sanırım atışın nereden geldiğine dair daha net bir fikrimiz var. Sanırım, bizce o gün şunlar yaşandı, diyebiliyoruz.

Ulusal kahraman, 1916 Paskalya Ayaklanması sırasında öne çıktı ve daha sonra İrlanda'nın meclisi Dáil'de bakan olarak görev yaptı.

Ancak Collins'in Aralık 1921'deki İngiliz-İrlanda Antlaşması'nı imzalama kararı tartışmalara yol açtı ve İrlanda'daki iç savaş sırasında Antlaşma karşıtı güçler tarafından öldürülmesine sebep oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kökenleri iç savaşa dayanan iki partiden Fianna Fáil ve Fine Gael'in liderleri, Collins'in ölümünün yüzüncü yıldönümü anıp saygılarını sunmak için pazar günü Cork'a gitti.

İrlanda Başbakanı Micheal Martin, "gelmiş geçmiş en büyük İrlandalılardan biri" diye övdüğü Collins'in ülke üzerinde "derin, kalıcı ve olumlu bir etki" bıraktığını söyledi.

"Collins'in ölümünün belki de en büyük trajedisi, bizi uzlaşma için en iyi umudumuzdan mahrum bırakmasıydı" diye ekledi.

İrlanda Başbakan Yardımcısı Leo Varadkar da bağımsızlık savaşçısını "büyük bir özgürlük elçisi" olarak nitelendirerek övdü.

"Hem idealist hem de realistti. Ve öngördüğü gibi, Antlaşma bize özgürlük ve gelecekte daha da fazla özgürlük elde etme özgürlüğü verdi" dedi:

Diğerleri onlarca yıl boyunca savaşsa da nihayetinde Collins'in yaklaşımını neredeyse 100 yıl sonra kabul etti.

Barışmaya ve bunu kabullenmeye cesareti vardı, bunu yaparken herkesi kendi tarafına alamadı. Bu onun hayatına mal oldu ancak mirası ve davası yaşamaya devam ediyor.

İrlandalı liderler Collins anıtına çelenk koydular ve bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. Pazartesi başka anma etkinlikleri de düzenlendi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU