Beyaz Saray'da büyüyen endişe kaynağı: ABD'nin en yaşlı başkanı Biden'ın sağlık durumu

Gaflar, tökezlemeler...

Joe Biden, Delaware'de bisiklet sürerken düşmüştü (Reuters)

ABD'nin en yaşlı başkanına unvanını taşıyan Joe Biden'ın sağlık durumu kendisi, ekibi ve partisi için her geçen gün bir sorun olmaya devam ediyor.

New York Times (NYT) iki gün önce geçtiği haberde, 79 yaşındaki Biden'ı çok zorlayacağı için ilk başta birlikte yapılması planlanan Avrupa ve Ortadoğu ziyaretlerinin ayrı zamanlarda gerçekleştiğini yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre haziran sonunda Almanya ve İspanya'yı ziyaret eden Biden'ın ekibi, seyahatin uzamasının ABD Başkanı'nı zorlayacağını kanaat getirdi.

Adı açıklanmayan bir yetkili, 10 güne ulaşacak yolculuğun "çılgınca" olduğunu söyledi.

Dolayısıyla Biden'ın Ortadoğu ziyaretleri bu aya alındı. Biden, 13-16 Temmuz'da İsrail ve Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek.

Ancak ABD Başkanı'nın yaşıyla ilgili tartışmalar bununla bitmiyor. ABD'li yetkililer, gezinin yeniden planlanmasında siyasi ve diplomatik nedenler olduğuna işaret etse de NYT şöyle yazdı:

Ancak gerçek şu ki, Amerikan tarihinin en yaşlı başkanının programını hazırlamak belli zorluklar taşıyor.

ABD Başkanı, 2024'teki seçimlerde tekrar aday olmayı istese de bu, 86 yaşına kadar görevde kalacağı anlamına geliyor. Ancak yapılan anketler, ABD halkının çoğunun Biden'ın çok yaşlı olduğunu düşündüğünü gösteriyor.

Beyez Saray'da görev yapan eski ve mevcut 10'dan fazla üst düzey yetkili, NYT'ye Biden'ın zekasında bir sorun olmadığını ifade etti. Biden'ın toplantılarda zekice sorular sorduğu, sıkı çalıştığı ve konuşmalarını hazırlarken ince eleyip sık dokuduğu belirtildi.

"Başkan Harris"

Ancak Biden'ın yaşlı göründüğü de bu kişilerce kabul ediliyor. Zira yürürken bazen aksıyor, konuşmalarında zaman zaman zorlanıyor ve gaf yapıyor. Biden, geçen ay bisikletten düştüğünde gündeme oturmuştu. Ayrıca ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'ten birkaç defa "Başkan Harris" diye bahsetmişti.

NYT, Beyaz Saray yetkililerinin, Biden'ın Delaware'de geçirdiği hafta sonlarını gizlemeye çalıştığını öne sürdü.

Biden ayrıca diğer başkanlara göre daha az basın toplantısı ve röportaj yapıyor.

ABD Başkanı'nın kendisi de iyi durumda olduğunu söylese bile sağlığıyla ilgili soruların sorulmasını "Makul" diye niteledi.

Ancak herkes farklı şekilde yaşlanıyor. Bazı uzmanlar, Biden'ı yıllar geçse de formda kalan "süper yaşlılar" kategorisine koyuyor. 2020 seçimlerinde adayların yaşlarını inceleyen uzun ömür uzmanı S. Jay Olshansky, Biden'ın yaşının önem arz ettiğini gösteren bir kanıt olmadığını savundu.
 


Chicago Illinois Üniversitesi'nde görev yapan uzman, "İnsanlar politikalarını ve söylediklerini beğenmiyorlarsa bu sorun değil, başka birine oy verebilir. Ancak bunun kaç yaşında olduğuyla ilgisi yok" dedi.

Ancak Olshansky de bu durumun 86 yaşına kadar sürüp sürmeyeceğini merak etmenin makul olduğunu kaydetti.

Washington ise Biden'ın haftanın 7 günü boyunca çalıştığını savundu. Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Andrew Bates, NYT'ye şu açıklamayı yaptı:

Başkan Biden her gün çalışıyor. Üst düzey yöneticiler görevlerini dünyanın herhangi bir yerinde yapabildikleri için hafta sonlarını Beyaz Saray'dan uzakta geçirmeleri uzun süredir yaygın bir durum.

Biden'ın doktoru Kevin C. O'Connor da Kasım 2021'de yayımlanan sağlık raporunda Biden'ın "Başkanlık görevlerini yerine getirmeye uygun, sağlıklı ve dinç 78 yaşında bir erkek" olduğunu yazmıştı.

Bununla birlikte raporda Biden'da atriyal fibrilasyon görüldüğü ancak asemptomatik olduğu, geçen seneye göre yürüyüşte zorluk yaşadığı ve reflünün öksürüğe yol açtığı belirtilmişti.

Trump da eleştirilmişti

Biden'ın selefi Donald Trump da yaşla ilgili eleştirilerle karşılaşmıştı. Halefinden 4 yaş genç olan Trump hakkında zaman zaman yaptığı tutarsız açıklamalar ve yoğun olmayan programı gibi sebepler yüzünden zindeliğinin düşüşte olduğu söylentileri doğmuştu.

Trump ayrıca bir konuşmasında su içmekte ve yürümekte zorlanmıştı.

Öte yandan eski ABD Başkanı, demans belirtilerinin tespiti için yapılan bilişsel testi geçmişti.

 

Independent Türkçe, New York Times, Politico

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU