Yeneroğlu: Siyasetin çok büyük bir bölümü itibariyle kayıt dışı finanse edildiğini biliyoruz

"Kayıt dışı finansmanı ortadan kaldırmadığımız sürece demokratikleşme sürecinin başlangıcında çok ciddi hatalar yapılabileceğini, dolayısıyla bu sistemin uygulanabilmesi, gerçekten başarılı olabilmesi için bu sorunların aşılması gerektiğini düşünüyoruz"

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, "Neden Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem?" başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı / Fotoğraf: Twitter @metinagirmanchp

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Kartal Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği'nin İstanbul Kartal'da düzenlediği, "Neden Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem?" başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mustafa Yeneroğlu, Meclis'in güçlendirilmesi için yasama faaliyetlerinin etkinleştirilmesi gerektiğini belirttiği konuşmasında bunun için yeni bir Meclis İçtüzüğü hazırlayacaklarını söyledi. Yeneroğlu, özellikle yasama dokunulmazlığına dair istisnaların açıkça düzenlenerek belirsizliğe ve keyfiliğe son verilmesi gerektiğini de söyledi.

"Barajın yüzde 3 olması konusunda anlaşma sağlandı"

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giden yolların demokratikleştirilmesi için, milletin büyük bir çoğunluğunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil edilebilmesi için barajın ciddi manada düşürülmesi gerektiğini belirten Yeneroğlu, bu sebepten dolayı altılı masada barajın yüzde 3 olarak belirlenmesi noktasında mutabakat sağladıklarını söyledi.

"Siyasetin finansmanı sorununun aşılması gerekiyor"

Güçlü bir parlamenter sitem için mutlaka siyasi parti kanununun mevzuatının siyasi partiler ve seçim mevzuatının değiştirilmesi, parti içinde demokrasinin güçlendirilmesi, partilerin iç işleyişi ve örgütlenme şekliyle ilgili demokrasi sorunlarının aşılması ve seçmen milletvekili arasındaki bağın güçlendirilmesi gibi hususların ele alınması gerektiğini ifade eden Mustafa Yeneroğlu, "Özellikle ve özellikle Türkiye'de çok ciddi bir sorun olan siyasetin finansmanı sorununun aşılması gerekiyor. Şu anda siyasetin çok büyük bir bölümü itibariyle kayıt dışı finanse edildiğini biliyoruz. Kayıt dışı finansmanı ortadan kaldırmadığımız sürece demokratikleşme sürecinin başlangıcında çok ciddi hatalar yapılabileceğini, dolayısıyla bu sistemin uygulanabilmesi, gerçekten başarılı olabilmesi için bu sorunların aşılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik yapılacak

Siyasetin finansmanıyla ilgili biz güçlenmiş parlamenter sistem mutabakat metninde de çok detaylı bir çerçeve ortaya koyduklarını belirten DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yeneroğlu, siyasi partilerin güçlenebilmesi için hazine yardımının daha adil bir biçimde dağıtılması gibi hususların da detaylı olarak ele alındığını söyledi.

Adil seçimin olabilmesi için fikir özgürlüğü, toplantı ve gösteri özgürlüğü gibi özgürlüklerin olması gerektiğinin altını çizen Yeneroğlu, "Bununla ilgili de hem anayasada bazı düzenlemeler yapacağız hem de meclis iç tüzüğünde ve siyasi partiler kanunun seçim mevzuatı ve siyasetin finansmanıyla ilgili çalışacağımız mevzuatta da bir dizi değişiklikler yapacağız" dedi.

"Dokunulmazlıkların kaldırılması için gerekli çoğunluk gözden geçirilmeli"

Yasama bağışıklığıyla ilgili ciddi değişiklikler düzenlemeler yapılması gerektiğini söyleyen Yeneroğlu, "Özellikle yasama dokunulmazlığı istisnalara açıkça düzenlenerek belirsizliğe ve keyfiliğe son verilmesi gerekiyor. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının nisabının tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"Torba Kanun uygulamasına son verilecek"

Kanun yapım süreçlerinin demokratikleştirilmesi çok önemli bir husus olduğunu beliren ve "Bir kere torba kanunu uygulamasına kesinlikle son vereceğiz" diyen Mustafa Yeneroğlu, kanun yapım süreçlerinin ötesinde meclisin denetim yetkisinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Komisyonların daha işlevsel hale getirilmesi teknik kapasitelerin arttırılması gerektiğini söyleyen Yeneroğlu, "Komisyonların yönetiminde adil temsil gerekiyor. Şu anda birçok komisyonda muhalefet partileri yönetimde hiçbir şekilde temsil edilmiyor. Bu mutlaka değiştirilmesi gerekiyor" dedi.

"Yolsuzlukların üzerine kararlı biçimde gidilmesini sağlayacağız"

Meclis'te etik komisyonunu kuracaklarını ve özellikle yolsuzlukların üzerine çok etkin ve kararlı bir biçimde gidilmesini sağlayacaklarını belirten Mustafa Yeneroğlu, parlamentodaki denetim yollarının etkin şekilde kullanılacak şekilde düzenlemeler yapılacağını söyledi.

Yeneroğlu, kesin hesap komisyonu kurulması ve bu kesin hesap komisyonunun başına da muhalefetten birisinin başkan olarak getirilmesi konusuyla ilgili bir mutabakat olduğunu da hatırlattı.

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU