Azovstal çelik fabrikasının yöneticisi: "Ukrayna'nın zaferi için işçiler, askerler kadar önemli"

Yuri Rizhenhov, Rusya'nın çelik ihracatına yaptırım uygulanmasını da talep etti

Rus ordusunun saldırısının ardından fabrikada yangın çıkmış ve büyük hasar oluşmuştu (Reuters)

Ukrayna'nın Mariupol kentinde Rus ordusunun saldırısıyla akıllara kazınan Azovstal çelik fabrikasının CEO'su "Çelik fabrikalarında çalışanlar, Ukrayna'nın zaferi için askerler kadar önemli" dedi.

Azovstal fabrikasının bağlı olduğu Metinvest şirketinin CEO'su Yuri Rizhenhov, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'da dün yayımlanan röportajında şu ifadeleri kullandı:

Savaş çalışmaları sadece orduya tedarik ettiklerinizle değil, ekonominin nasıl işlediğiyle de alakalıdır. Ekonomi ne kadar iyi işlerse, ülke savaşta o kadar iyi mücadele eder. Bizim görüşümüze ve benim şahsi kanaatime göre çelik fabrikalarımızda şu anda çalışanlar, Ukrayna'nın zaferi için cephedeki askerler kadar önemli.

Metinvest, Ukrayna ekonomisinin işlemesini sağlayan önemli şirketler arasında yer aldığı gibi orduya haftada 1500 kurşun geçirmez yelek üretimi için çelik göndererek, drone, gece görüşü gözlüğü ve kask üreterek doğrudan savaştaki mücadeleye de katkı sağlıyor.

Şirket, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin kasımda Kremlin'in ülkede bir darbe düzenlemeyi planladığını, bunda Metinvestin en büyük hissedarı konumundaki iş insanı Rinet Ahmetov'un da yer aldığını öne sürmesiyle de gündeme gelmişti.

Ukrayna'nın en zengin iş insanlarından biri olan Ahmetov ise iddiaları yalanlamıştı.

Rizhenhov da söyleşisinde Ahmetov'la ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.

Hem Ahmetov'la hem de Kiev hükümetiyle düzenli şekilde irtibat kurduğunu söyleyen Rizhenhov, "Ukrayna'nın zaferi için tek bir ekip olarak çalışıyoruz" dedi.

10 Nisan'da Rus ordusu Azovstal fabrikasının etrafını kuşatmıştı. Kremlin'e bağlı güçlerle fabrikaya sığınan Ukraynalı direnişçiler arasında ağır çatışmalar yaşanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

16 Mayıs'ta Ukraynalı direnişçilerin teslim olmasıyla Mariupol'deki son nokta da Rusya'nın kontrolüne geçmişti. Rusya Savunma Bakanlığı'na göre toplamda 2 bin 439 Ukraynalı asker teslim olmuştu. Can kaybı tam olarak bilinmezken, yüzlerce kişinin yaralandığı ve hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Savaştan önce 35 bin işçinin çalıştığı Azovstal'de yıllık 9,5 milyon ton çelik üretiliyordu. Bu rakam, Metinvest'in toplam üretiminin yaklaşık üçte ikisine denk geliyor.

Fabrikanın tüm işlemlerinin durdurulduğunu belirten Rizhenhov, Metinvest'in şehri terk eden işgücünün yarısından çoğuna geçici olarak gıda ve barınma yardımı yaptığını söyledi.

Rizhenhov, ülkenin güneydoğusundaki Zaporijya şehrindeyse yetişkinlere ve çocuklara hem tıbbi hem psikolojik destek sağlanması için bir "insani yardım ağı" kurulduğunu belirtti.

CEO, Zaporijya ve Kamyanske'deki maden eritme ocaklarının yüzde 50 ila 60 kapasiteyle çalışmayı sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.

Rizhenhov, savaş nedeniyle Ukrayna'da yaşanan lojistik sorunların birçok işkolunu ciddi şekilde etkilediğini ve ekonomiyi yeniden ayağa kaldırmanın epey zor olacağını söylerken, Rusya'nın çelik ihracatına yaptırım uygulanması çağrısında da bulundu.



Independent Türkçe, Guardian, The Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU