TİHV 2021 raporu: Vakfın kuruluşundan bu yana işkence iddiasıyla yapılan en büyük başvuru sayısı

TİHV Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri Raporu’na göre geçen yıl 616 kişi işkence gördüğü iddiasıyla başvuruda bulundu

Fotoğraf: TİHV

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 2021 Yılı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri Raporu yayınlandı.

Rapora göre geçen yıl kendisi veya bir yakını işkence veya başka türlü kötü muamele gördüğü gerekçesiyle 984 kişi TİHV'e başvurdu.

Başvuranların 616'sı yıl içinde işkenceye maruz kaldığını öne sürerken bu rakam vakfın kuruluşundan bu yana yıl içinde işkence nedeniyle yapılan en yüksek başvuru sayısına tekabül ediyor.

Rapora göre, gözaltı sürecinde işkenceye maruz kalan 10 kişiden 7'si açık alanda veya toplumsal gösterilerde işkence gördü. Başvuruların en küçüğü 5 yaşında, en büyüğü ise 76 yaşında.

İşkence gördüğü iddiasıyla en çok başvuru 307 kişi ile TİHV İstanbul Temsilciliği'ne gelirken, Van Temsilciliği'ne 263, Diyarbakır Temsilciliği'ne 166, İzmir Temsilciliği'ne 134, Ankara Temsilciliği'ne 66 ve Cizre Referans Merkezi'ne 48 kişi başvurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"LGBTİ+'lardan yoğun başvuru"

Rapora göre "Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrencilerin atanmış rektör protestolarıyla başlayan süreç gözaltılar, ihlaller, homofobik söylemler ve LGBTİ+ karşıtı nefret kampanyalarıyla tüm yıla yayıldı." 

Ocak ve şubat aylarında öğrenciler ve LGBTİ+'ların İstanbul ve İzmir Temsilciliklerine yoğun başvurusu oldu.

İstanbul Sözleşmesi'nin iptali sonrası kadınlara yönelik ihlallerde de artış görülmeye başlandığının kaydedildiği raporda, "Haziran ayında Pride yürüyüşü ve Suruç anmasına yönelik müdahaleler sonrası Haziran ve Temmuz aylarında başvurularda yine belirgin bir artış görüldü" ifadesi yer aldı.

Raporda Türkiye içinde işkenceye maruz kaldığını öne sürerek başvuru yapan 871 kişinin cinsiyet kimliklerine göre dağılımı incelendiğinde 307 başvurunun (yüzde 35,2) kadın, 527 başvurunun (yüzde 60,5) erkek, 37'sinin (yüzde 4,2) ise bu sınıflama dışında LGBTİ+ olduğu bilgisi yer aldı. 2020 yılının verileri ile karşılaştırıldığında LGBTİ+ başvurularındaki artış dikkat çekti.

Rapora göre Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi doğumlular Türkiye nüfusunun yüzde 30,6'sını oluştururken işkence nedeniyle TİHV'e başvuranlar içinde bu bölgede doğanların oranı yüzde 63,7 oldu.

 

 

Rapora BURADAN ulaşabilirsiniz

DAHA FAZLA HABER OKU