Erdoğan, "Ayasofya Fatih Medresesi" açılış töreninde: Tek parti zihniyetinin bir utanç lekesini daha ortadan kaldırıyoruz

Erdoğan, "Tek parti zihniyetinin bu konuda sabıkası oldukça kabarıktır. Ayasofya Fatih Medresesi'nde olduğu gibi kimi zaman ihmalkarlıktan, kimi zaman gafletten, kimi zaman da rövanşist anlayıştan dolayı tarihi eserler yıkılmıştır" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ayasofya Fatih Medresesi" açılış törenine katılarak açıklamalarda bulundu.

"Açılışını yaptığımız medrese ile izleri silinmek istenen bir eseri daha hamdolsun şehrimize kazandırıyoruz" diyen Erdoğan, "Burası İstanbul'un fethinin akabinde şehrin ilk medresesi olarak hizmete açılmıştır. Medresede Ali Kuşçu da ders vermiştir. Medrese farklı tarihlerdeki bakım, onarımlarla 1924'e kadar eğitim hizmetine devam etmiştir" dedi.

Sözkonusu medresenin daha sonra görüntüyü bozduğu gerekçesiyle yıktırıldığını söyleyen Erdoğan,  "Bu tarihi medrese sessiz sedasız ortadan kaldırılmıştır. Bu açılışla sadece emanete sahip çıkmıyoruz, tek parti zihniyetinin bir utanç lekesini daha ortadan kaldırıyoruz" diye konuştu.

"Tek parti zihniyetinin sabıkası oldukça kabarık"

"Türkiye bir dönem ecdat yadigarı eserlerin yaşatılması noktasında iyi bir imtihan vermemiştir" ifadelerini kullanan Erdoğan şöyle devam etti:

Tek parti zihniyetinin bu konuda sabıkası oldukça kabarıktır. Ayasofya Fatih Medresesi'nde olduğu gibi kimi zaman ihmalkarlıktan, kimi zaman gafletten, kimi zaman da rövanşist anlayıştan dolayı tarihi eserler yıkılmıştır. Yüzlerce cami satılmış, kiraya verilmiş ya da müze, depo, ahır olarak kullanılmıştır. "Suriçi" 800'e yakın mescidin olduğu bir yer ve mescitler maalesef büyük çoğunluğu yıkılmış, ahıra çevrilmiş. İşte o tek zihniyet döneminde. 

Erdoğan, medresenin bundan sonra da bir eğitim - öğretim yuvası olarak hzimet vereceğini söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU