Korsika'da bağımsızlık yanlıları polisle çatıştı

Radikal İslamcı bir mahkumun saldırısına uğradığı açıklanan Yvan Colonna, 21 Mart'ta yaşamını yitirmişti

Protestocular, polise molotofkokteyli attı (AFP)

Fransa'nın Akdeniz'deki adası Korsika'da, öldürülen bağımsızlık yanlısı Yvan Colonna'nın binlerce destekçisi dün gösteri düzenledi. Eyleme katılan 100'den fazla kişi polisle çatıştı.

Korsika Valisi Claude Erignac'ı öldürmekten 1998'te hüküm giyen Colonna, Fransa'nın Arles kentindeki cezaevinde 2 Mart'ta bir mahkumun saldırıya uğramış ve komaya girmişti. Radikal İslamcı bir mahkumun, dine hakaret ettiği gerekçesiyle Colonna'ya saldırdığı açıklanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan 61 yaşındaki Colonna, 21 Mart'ta hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine, Korsika'da Colonna'ya destek için farklı günlerde birçok gösteri düzenlenmişti. Gösterilerde şiddet olayları meydana gelirken çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Olayların ardından bölgeye intikal eden Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Korsika Adası'nın "özerkliğini" kabul edebileceklerini bildirmişti. Darmanin müzakerelerin nisanın ilk haftasında başlayacağı sözünü verse de henüz bir tarih belirlenmedi.

Bununla birlikte dün adanın başkenti Ajaccio'da toplanan eylemciler, "Katil Fransız devleti" sloganı attı. Göstericiler, cezasını Korsika'da çekmek isteyen Colonna'nın talebinin kabul edilmemesine tepki gösterdi.
 

Korsika
Protestocular Korsika bayrağı taşıdı (AFP)​​​​​​​


Yetkililer eyleme yaklaşık 4 bin kişinin katıldığını öne sürse de gösterinin organizatörleri sayının 14 bini bulduğunu iddia etti.

Fransız haber ajansı AFP, polisle yaşanan çatışmanın özerklik görüşmelerini geciktirmesinden endişe edildiğini yazdı.

 

Independent Türkçe, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU