Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı: Rusya, Ukrayna'da termobarik silah kullandığını doğruladı

Bu yıkıcı silahlar akciğerleri ve iç organları parçalayabiliyor

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Rusya'nın TOS-1A silah sistemini konuşlandırdığını kabul ettiğini açıkladı (Creative Commons)

Birleşik Krallık (BK) Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'da termobarik silahlar kullandığını doğruladığını duyurdu.

Bakanlık, Rusya'nın termobarik füzeler kullanan TOS-1A silah sistemini konuşlandırdığını kabul ettiğini açıkladı.

Vakum bombaları olarak da bilinen bu silahlar oksijeni emer ve özellikle kapalı mekanlarda kurbanları üzerinde yıkıcı etkiye yol açabilen güçlü bir patlama yaratır.


Bakanlığın Twitter gönderisinde, "Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da TOS-1A silah sisteminin kullanıldığını doğruladı" dendi.

TOS-1A termobarik füzeler kullanarak yangın ve patlama etkileri yaratıyor.

BK Savunma Bakanlığı, Rusya'nın bu teyidi nerede veya ne zaman duyurduğunu belirtmedi. The Independent'ın temasa geçtiği bir bakanlık sözcüsü de daha fazla bilgi veremedi.

Öncesinde, Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi de Rusya'nın istilanın 5. gününde bir vakum bombası kullandığını öne sürmüştü. Oksana Markarova, bombanın kullanıldığı iddia edilen yeri açıklamamıştı.

Pentagon daha önce Ukrayna'da Rus mobil termobarik silah rampalarının saptandığını ancak kullanılıp kullanılmadıklarının teyit edilemediğini açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya ayrıca, geniş bir alana daha küçük "bombacıklar" saçan ve kalabalık alanlarda siviller arasında kitlesel kayıplara yol açabilen misket bombaları kullanmakla da suçlanmıştı.

Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki bir anaokulunda saklanan iki yetişkinle bir çocuğun ölümüne neden olan Rus saldırısında misket bombaları kullanıldığını ifade etmişti.

Okhtyrka kentindeki Soneçko kreş ve anaokuluna 25 Şubat'ta düzenlenen bombalı saldırıda başka bir çocuk da yaralanmıştı.

Af Örgütü, bu hava saldırısının savaş suçu teşkil edebileceğini belirtmişti.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard "Bırakın bir okulun civarına, yerleşim bölgelerine misket bombaları atmanın hiçbir haklı gerekçesi olamaz" demişti.

Sivillerin sığınacak bir yer aradığı bir kreş ve anaokuluna gelişigüzel saldırıldığını görmek mide bulandırıcı.

Kremlin sivillerin hedef alındığını reddetmeyi sürdürüyor.

Rusya daha önce de termobarik silahlar konuşlandırmıştı. Bu silahlar 1999'da Çeçenistan'da kullanılmıştı. Beşar Esad'ın da Suriye'de Rus yapımı vakum bombaları kullandığı bildiriliyor.

ABD de Vietnam ve Afganistan'da bu silahları kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün atıfta bulunduğu bir CIA çalışmasında, vakum bombalarının "patlama noktasına yakın" herkesi "imha edebileceği" belirtiliyor.

ABD istihbaratı şöyle devam ediyor:

Sınırda bulunanlarınsa kulak zarı patlaması, iç kulak organlarının ezilmesi, şiddetli sarsıntılar, akciğer ve iç organların yırtılması ve olası körlük gibi dışarıdan bakınca görülmeyen birçok iç yaralanmaya maruz kalması muhtemel.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU