Dünyanın gözü Antalya'daki üçlü görüşmede: "Türkiye diplomatik oyunun tam merkezinde"

Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nün Ortadoğu Programı Direktörü Aaron Stein, "Önemli bir gelişme sağlanması için çok umut yok" dedi

Üçlü toplantıdan önce Çavuşoğlu, Lavrov ve Kuleba'yla ikili görüşme düzenledi (Kolaj: Reuters)

Rusya - Ukrayna savaşında 15. güne girilirken, gözler Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Türkiye Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Antalya'daki zirvesine çevrildi.

Antalya Forumu çerçevesinde bugün başlayan üçlü toplantı, 24 Şubat'ta savaşın başlamasının ardından bakanlar düzeyindeki ilk buluşma olması açısından büyük önem taşıyor.

Kremlin ve Kiev arasında şimdiye dek yapılan üç görüşmede birkaç bölgede geçici ateşkes ilan edilmesi ve insani koridor oluşturulması gibi kararlar alınmasına karşın Ukrayna'daki çatışmalar sürüyor.

Kuleba, dün yaptığı açıklamada Rus bombardımanının sürmesi nedeniyle "görüşmelerden "beklentisinin sınırlı olduğunu" söylemiş, toplantının sonucunun "Lavrov'un Kremlin'den aldığı emirlere göre" şekilleneceğini savunmuştu.

Batılı devletlerin yaptırım kararlarının ardından bu, Lavrov'un ilk yurtdışı ziyareti olacak.

Fransız haber ajansı AFP, "NATO üyesi Türkiye'nin çatışmaya rağmen her iki tarafla da güçlü ilişkilerini sürdürmeyi amaçladığını" yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çarşamba günkü açıklamasında Türkiye'nin arabulucu rolünü yineleyerek, "Bu krizin trajediye dönmesini engellemek için çalışıyoruz. Umarım yarın bakanlar arasındaki görüşme kalıcı bir ateşkese giden yolu açar" demişti.

AFP, Türkiye'nin turizm gelirleri ve doğalgaz tedariki açısından Rusya'yla ilişkilerini korumaya çalıştığını belirtirken, Ankara'nın Ukrayna'ya Bayraktar SİHA'larını verdiğini de hatırlattı.

Almanya Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü'nden Berk Esen, AFP'ye açıklamasında "Bu aktif tarafsızlık Türkiye'yi diplomatik oyunun tam merkezinde konumlandırdı" dedi.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nün Ortadoğu Programı Direktörü Aaron Stein ise görüşmelerde önemli bir yol kat edilmesinin pek mümkün olmadığı yorumunu yaptı.

Stein, "Bence her girişim yararlı fakat önemli bir gelişme sağlanmasına dair henüz çok umut olduğunu söyleyemem" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise dün Alman gazetesi Bild'e verdiği röportajda "Her müzakerede Rusya'yla savaşı bitirmeyi amaçlıyorum. Belirli adımları atmaya hazırım. Uzlaşmalar yapılabilir ama bunlar ülkeme ihanet olmamalı. Ayrıca karşı taraf da tavize istekli olmalıdır. Bu durumdan çıkışımızın tek yolu bu" demişti.



Independent Türkçe, AFP, NDTV, Bild

DAHA FAZLA HABER OKU