Tarkan'ın şarkısını yorumlayan sanatçılardan siyasilere çağrı: Sanatla kavga etmeyi bırakın

Sabahat Akkiraz, "Ben 1990'larda 'Bu da gelir bu da geçer' diyordum. Tarkan 2022'de "Geçcek" diyor. Demek ki değişen hiçbir şey yok" yorumunu yaptı

Tarkan'ın yayınlanan şarkısı tartışmaları tartışmaları da beraberinde getirdi / Fotoğraf: AA

"Şımarık", "Dudu", "Öp", "İşim Olmaz", "Ölürüm Sana", "Hüp"… 

Tarkan'ın bu şarkıları uzun süre müzik listelerinin başında yer aldı. 

Milyonlar bu şarkıları dinledi, kliplerini seyretti.

Tarkan'ın şarkılarını sevenler bir süredir onun yenilerini yapmasını bekliyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Politik bir kimliği olmayan Tarkan'ın geçen gün kamuoyuna duyurduğu "Geççek" isimli şarkısı herkes için sürpriz oldu.

"Gitçek gitçek geldiği gibi gitçek, her şeyin sonu var, bu çile de bitçek. Oh oh zilleri takıp oynıycaz o zaman, o çiçekten günler çok yakın inan. Çok uzattın vallahi bıktık. Bi durmadın vermedin ki aman. Hadi yeter artık fena bunaldık. Düş babam artık düş yakamızdan" sözlerinin muhalif tonları olduğu, Tarkan'ın böylece iktidara bir mesaj verdiği konuşuldu.

Şarkının sözleri yayınlandıktan kısa bir süre sonra sosyal medyanın gündemine oturdu.

Kimi siyasiler şarkıyı eleştirirken, bazı sanatçılarda Tarkan'a destek verdi.

"Demek ki değişen hiçbir şey yok"

Sanatçı Sabahat Akkiraz, "Tarkan'ın yaptığı şarkı tabii ki bir sanatsal ürün olarak çok değerli. Ama bizim burada değerlendirmemiz gereken aslında şudur; bir şarkının verdiği umudu siyasi partilerin, ideolojilerin ve liderlerin veremiyor" diye konuştu.

 

Sabahat Akkiraz
Sabahat Akkiraz / Fotoğraf: Twitter

 

"İnsanların bu umutsuzluk ortamında bir şarkıya sarılıyor olmaları çok acı. Artık siyasi partilerin kendi ideolojik sanatçılarını ve müziklerini ya da sanatsal ürünlerini bırakıp halkın sanatçılarına sarılmaları gerekir" diyen Akkiraz şunları söyledi:

1990'larda ‘Bu da gelir bu da geçer'i söylemiştim, Tarkan 2022'de ‘Geçcek' diye söylüyor. Demek ki değişen hiçbir şey yok. Sanatçılar yavaş yavaş asli vazifelerine dönüyorlar. 1970 ve 80'lerde Süleyman Demiral, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş, gerek destek gerekse de eleştiri amacıyla yapılan şarkı ve türküleri olgunlukla karşılıyorlardı. Şimdi bu tür eserlerin bu kadar destek bulması bir eksiklik olduğunu gösteriyor. Tüm siyasi partiler ve liderleri şapkalarını önüne koyup düşünmeleri gerekiyor. Sanatla kavgayı bırakmalılar. Sanat ile siyaset kavga ettiğinde hep sanat kazanmış ve tarih de bunu göstermiştir.

"Tarkan şarkıda kendi duygularını dile getirmiş"

Moğollar grubunun 1996 yılında yayınladıkları "Bir Şey Yapmalı" albümünün aynı ismi taşıyan çıkış şarkısın bilinen muhalif şarkılardan biri. Şarkıda, "Birisi oy peşinde. Öteki rant işinde. Kıyamet değilse bile bir şey kopmalı" sözleri hep dikkati çekti. 

 

Cahit Berkay
Cahit Berkay / Fotoğraf: AA

 

Grubun solisti Cahit Berkay, Tarkan'ın son şarkısını şu sözlerle yorumladı:

"Tarkan şarkıda kendi duygularını dile getirmiş. Şarkı Tarkan'dan çıktıktan sonra insanlar dinliyorlar. Sen başka bir diğeri başka türlü anlıyor, ben başka türlü anlıyorum. Olabilir ama ortak bir şey var; Tarkan şarkıda bir sıkıntısını dile getiriyor. Şarkı şikayetçi bir dil ile yazılmış. Bir insan olarak insani duygularını dile getiriyor. Burada bir şikayet, bir rahatsızlık var. Ben öyle anlıyorum."

Tarkan'ın bu şarkıda samimi bir şekilde şikayetini dile getirdiğini belirten Berkay, "Aynı şikayeti hissedenler alkışlar, hissetmeyenler başka türlü tepki verir. Şarkıların böyle bir özelliği vardır. Ülke öyle bir noktaya geldi ki karpuz gibi ikiye ayrıldı. Yarısı başka diğer yarısı başka türlü anlıyor veya yoruluyor" dedi.

"Yuh yuh" isimli muhalif şarkısı hala dinlenen ve söylenen Selda Bağcan da kişisel Twitter hesabından Tarkan'a destek verdi. Bağcan, "Helalsin Tarkan!.. Nihayet kükredin" şeklinde bir paylaşım yaptı. 

"Umudu Tarkan olan bir muhalefet kümes bile yönetemez"

Tarkan'a destek kadar eleştiri de vardı.

AK Parti İzmir Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Alpay Özalan, şarkıyı eleştirenlerden biri.

Sosyal medya hesabında "Umudu Tarkan olan bir muhalefet, kümes bile yönetemez" paylaşımında bulunan Özalan, "Zavallı muhalefetin içler acısı hali. Hiçbir projeleri yok, programları yok. Trolleşmiş bir şarkıcıyla avunuyorlar. Umudu Tarkan olan bir muhalefet, kümes bile yönetemez. Utanmadan devleti yönetmeye talip oluyorlar" ifadelerini kullandı. 
 


"Hazır bulmuşken Tarkan'ı cumhurbaşkanı adayı yapsınlar"

Eleştiren bir diğer isim ise AK Partili Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan.

Sayan, "Bir şarkıya umudunu bağlamış muhalefetten ne beklenir. Hazır bulmuşken Tarkan'ı cumhurbaşkanı adayı yapsınlar" diyerek şarkı sözlerini eleştirdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU