Merkezi yönetim bütçesi, nasıl 30 milyon lira fazla verdi?

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanlığı`ndan yapılan açıklamaya göre, 2022 yılı Ocak ayında merkezi yönetim bütçe dengesi 30,0 milyar TL, faiz dışı dengesi 44,3 milyar TL fazla verdi.

“Şirketlerin kapısı çalınmış, ricada bulunulmuş”

Sözcü’de yer alan habere göre, ismini vermeyen eski bir Maliye bürokratı soru işaretleri oluşturan bu durum için şu yorumu yaptı:

Normalde ocak ayında Kurumlar Vergisi'nden böyle bir tahsilat olmaz. Herkes gibi bizler de paranın nereden geldiğini merak edip soruşturduk. Öğrendiğimize göre, şubatta verilecek geçici vergi beyannamelerinin ocakta verilmesi için bazı şirketlere ricada bulunulmuş. Bu şirketler de ricayı kırmayıp bir ay erken ödeme yapmışlar. Demek ki nazın geçtiği, ricada bulunulabilecek şirketlerin kapısı çalınmış, onlar da kırmamışlar. Merkez Bankasından da rica edilmiş mi, bilemiyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Ocak ayında bu kadar büyük gelir olmaz”

Türkiye Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Emre Kartaloğlu, kurumlar geçici vergi tahsilatının nereden kaynaklandığını bilemediklerini belirtirken, “İlginç, ocak ayında bu kadar büyük gelir olmaz normalde. Özel hesap dönemi olabilir, borç tahsilatı olabilir, erken beyan ve erken ödeme olabilir. Herhalde açıklanacaktır” dedi.

“Paraya ihtiyaç varmış, toplanmış”

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Merkez Bankası'ndan vergi girişi olmadığı bilgisini aldıklarını belirtirken, “Belli ki paraya ihtiyaç varmış, toplanmış. Ancak bunun nereden, kimden geldiği açıklanmalıdır. Aksi halde bütçeye güven kalmaz, paranın getirisinden 10 kat götürüsü olur” dedi.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU