Pegasus skandalı: Netanyahu'nun duruşmasını erteletti

Duruşmaya pazartesi günü yeniden başlanacak

Netanyahu, kasım ayında duruşmaya katılırken / Fotoğraf: AP

İsrail Yeruşalim (Kudüs) Bölge Mahkemesi, muhalefet lideri Binyamin Netanyahu'nun yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili bu hafta görülmesi gereken duruşmaların ertelenmesine karar verdi. Duruşmaların pazartesi günü devam etmesine karar verildi.

Şarkul Avsat’ın haberine göre, mahkeme başsavcılıktan, İsrail polisinin, aralarında Netahyahu davasının görgü tanıklarının da bulunduğu binlerce İsrail vatandaşının İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group’un ürettiği casus yazılım Pegasus programını kullanarak casusluk yaptığına dair iddiaları araştırmayı talep etti.

Netanyahu'nun savunma avukatları, açıklamalarının yasadışı casusluğa dayandığını öne sürerek davanın karara bağlanması için duruşmanın ertelenmesini ve üç iddianamenin iptalini talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme, Netanyahu'nun yolsuzluk davalarına karışan ve polis tarafından takip edilen kişilerin kimlikleriyle ilgili tüm "ilgili ayrıntıları" 16 Şubat Çarşamba günü saat 16.00'ya kadar vermek istediğini ve o zamana kadar duruşmaların ertelendiğini açıkladı.

 Iris Alovitch ile Netanyahu döneminde İletişim Bakanlığında üst düzey bürokratlık yapan Shlomo Filber gibi Netanyahu dosyasına karışan isimlerinin telefonlarının polis tarafından casus yazılımla yasa dışı şekilde dinlediği iddialar arasında yer alıyor İsrail polisinin eski başsavcı Avichai Mandelblit'in vekili ve avukatı Amit Marari başkanlığındaki Pegasus'un polis tarafından kullanılıp kullanılmadığı konusu araştırılıyor.

Savcılık açıklaması, Netanyahu'nun avukatının, polisin, eski İsrail Başbakanı’nın en ciddi yolsuzluk maddesiyle suçlandığı 4000 numaralı dava dosyada yer alan kişilerin telefonlarına rüşvet alarak Pegasus programını yerleştirdiği yönündeki iddialarına yanıt olarak geldi.

Emniyet müdürleri, elde ettikleri materyallerin Netanyahu'nun davasını etkilemediğini ve gönderdiği kamuya açık mesajlarla ilgili olduğunu doğrulasalar da, avukatlar, bilgilerin tanıklara kabul etmek istemedikleri şeyleri itiraf etmeleri için baskı yapmasına katkı sağladığını söylüyor. Polis ve savcılar, bunun bir yan mesele olduğu ve Netanyahu'nun beraat etmeyeceği konusunda ısrar ediyor. Ancak mahkeme, bahsi geçen iddiaların geçerliliğini belirlemek için soruşturmayı bitirmekte ısrarlı.

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU