El Salvador'da kürtaj suçlamasıyla 10 yılı aşkın süredir hapiste olan kadın serbest bırakıldı

Ülkede kürtaj yaptıranlar cinayet suçundan yargılanıp 50 yıla kadar hapis cezası alabiliyor

El Salvadorlu kadınlar kürtaj yasalarının değişmesini istiyor (Reuters)

El Salvador'da kürtaj yaptırdığı gerekçesiyle 30 yıl hapse mahkum edilen bir kadın serbest bırakıldı.

Kimliğini gizlemek için sadece adı açıklanan Elsy, parmaklıklar ardında 10 yıldan fazla bir süre geçirdikten sonra dün özgürlüğüne kavuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El Salvador, kürtaj konusundaki sert politikalarıyla sık sık gündeme geliyor. Ülkede tecavüz vakalarında ya da annenin hayatının riske girdiği durumlarda bile kürtaj yaptırılması yasak. 

Kürtaj için azami hapis cezası 8 yıl. Ancak bu kişiler cinayet suçundan yargılanabiliyor ve 50 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.

38 yaşındaki Elsy, Aralık 2021'den bu yana ülkede kürtaj sebebiyle hapiste olup serbest bırakılan beşinci kadın. 23 Aralık'ta üç, 17 Ocak'ta bir kadın salınmıştı.

"Memnuniyetle karşılıyoruz"

Kürtajın Suç Olmaktan Çıkarılması İçin Yurttaş Grubu (Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto-ACDATEE), Elsy'nin Haziran 2021'de çalışırken düşük sebebiyle acil durum çağrısı yaptığını açıkladı.

Ancak talihsiz kadın tıbbi yardım yerine kürtaj yaptırdığı şüphesiyle hemen tutuklandı. Aktivistler, Elsy'nin davasının usulsüzlüklerle dolu olduğunu savundu.
 

Elsy
Elsy ülkenin doğusundaki Yayantique​​​​​​​'de yaşayan ailesiyle dün buluştu (Reuters)


ACDATEE başkanı olan ünlü kadın hakları aktivisti Morena Herrera "Elsy'nin parmaklıklar ardında 10 yıl kaldıktan sonra hapishaneden serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

ABD'deki Kadın Eşitlik Merkezi'nin (Women's Equality Center) yönetici direktörü Paula Avila-Guillén de El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'ye çağrıda bulunarak "benzer sebeplerden hapiste bulunan diğer bütün masum kadınların özgür bırakılmasını" istedi.

 

Independent Türkçe, AFP, AP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU