Binali Yıldırım’a “dost tavsiyesi”: Adaylıktan vazgeçmelidir 

SP Genel Başkanı Karamollaoğlu: Anayasa’yı açıkça çiğniyorsunuz, bu kadar pervasız olmayın 

Temel Karamollaoğlu - Saadet Partisi Genel Başkanı, Fotoğraf: AA

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu haftalık değerlendirme toplantısında konuştu. 

Alenen Anayasa çiğneniyor

“Devlet geleneğimiz ölmüş, salasını okuyacak kimse kalmamıştır.  Kanunun yerini talimatlara, Meclis’in yerini saray, milletin yerini bir kişi almış. Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki dudağı arasında,  ne derse o karar alınıyor. Bunun son örneği TBMM Başkanı Binali Yıldırım da yaşanıyor. Anayasa ‘TBMM Başkanı hiçbir partinin çalışmasına katılamaz’ diyor. Bu ne pervasızlıktır.

Siz kafanızı kuma gömüyorsunuz ‘dünya bizi görmüyor’ diyorsunuz. Ama herkes görüyor. Bu kadar pervasız olmayın. Hesap verme mecburiyetinde kendilerini hissetmiyorlar. Anayasa açık sizde alenen Anayasa’yı çiğniyorsunuz. Ortağınız var bu Anayasa’yı değiştiriniz.  ‘Meclis Başkanları artık partili olabiliyor’ deyin. Bu adaylık kesinlikle meşru değildir. Bu milleti yok saymaktır.

Bundan dolaydır ki, Binali Yıldırım’a bir dost tavsiyesinde bulunmak istiyorum.  Bütün adaylıkları göz önünde bulundurup, ‘bu adaylıktan vazgeçiyorum’ demelidir. Cumhurbaşkanı buna üzülecek ama bu tavrı sergilesin ‘ülkede hukuk var’ denilecek.”

Tek parti dönemine geri döndük

“İktidar partisi şu anda ‘devlet benim’ diyor. Devlet siz değilsiniz. Seçimle geldiğiniz için devlet size emanet edildi. Ama siz verilen yetkileri hoyratça kullanırsanız, hizmet değil zulmederseniz, toplumu ikiye ayırırsanız size oy veren birinci sınıf vatandaş size oy vermeyenleri ikinci sınıf vatandaş olarak görürseniz, bunun hesabını muhakkak verirsiniz.

Bahanelerin arkasına sığınarak yanlış yapmak hiçbir iktidara yakışmaz. İktidar partisinin her fırsatta itham ettiği tek parti dönemine tekrar geldik. 1950 yılında tek parti iktidarına son verilmişti. Aradan 70 sene geçti. Biz 70 senelik bütün birikimi bir kenara atıp tekrar tek parti iktidar dönemine geldik. Tek parti dönemini aratacak gelişmeler meydana geliyor. Siz bunu göz ardı edemezsiniz." 

Uygur Türklerine baskı var 

“Biz Çin hükümetiyle ilişkilerimizi zirveye çıkarmak isteriz. Çin dünyada itibar görmeyi arzu etmek istiyorsa farklı kişilere ve gruplara zülüm etmemelidir. Doğu Türkistan’dan gelen haberler hiç iç açıcı değil. İnsanlar akıl almaz muamelelere maruz kalıyor. Son zamanlarda o bölgede yaşanan olaylar Çin’in başını ağrıtacak. Biz Çin ile ilişkilerimizi zirveye çıkarmak isteriz. Çin emperyalist bir ülke değildir. Umarız ki bu insan haklarına aykırı olaylar son bulur." 

Tanzanya ile aynı kategorideyiz

“Ülkelerin Eğitim Politikası raporunu kontrol edelim. 2018 yılı itibarıyla 137 ülke arasında 99’uncu sıradayız. Mozambik’le, Kamboçya’yla, Tanzanya ile aynı kategorideyiz. Sayın Erdoğan çıksın, biz ABD ile Almanya, Fransa ile yarışıyoruz desin. İşte tablo ortada, hayaller Amerika, Almanya gerçekler Mozambik, Tanzanya.

Cumhurbaşkanı elini vicdanına koyarak kendine şunu sormalı. Ben bu ülkeyi kendimden sonra nasıl bir nesle devredeceğim? Ülkemin geleceğini daha iyiye mi götürüyorum yoksa berbat bir eğitim sistemiyle ülkenin geleceğini mi karartıyorum?”   

Enflasyonda Zimbabwe ile yarışıyoruz

"2018 yılında ekonomimizin içine düştüğü durum vatandaşın cebinde en şiddetli şekilde hissedildi. İşte ekonomimizin hali ortadadır. Sadece eğitim seviyesinde değil enflasyonda da maalesef Sudan’la, Orta Afrika’yla, Zimbabwe ile yarışan bir ülkeyiz artık.

Sanayi üretimi ve imalat sanayi kullanımı kapasitesi 2018 yılında bir önceki yıla nazaran ciddi oranda düşüşler yaşadı. İşsizlik çift haneli rakamları gördü. Eylül ayı rakamlarında yüzde 11 oranına ulaştı. Enflasyon Kasım ayı rakamları yüzde 21’i buldu. Ekonomiyi nereden tutarsanız tutun ne yazık ki kriz vatandaşımızın canını yaktı. İktidar ise krizle mücadele yollarını düzgün bir biçimde belirleyemedi” değerlendirmesinde bulundu.

Böyle seçim olmaz

“Medyanın yüzde 95’i iktidarın elinde bulunuyor. Bizi kim ekrana çıkardıysa cezalandırılıyor. Biz kendi üyelerimizin desteğiyle ayakta dururken, onlar devlet imkânlarını kullanıyor. Tepede helikopterler, uzakta tanklar. Her şey onların elinde! Böyle bir seçim olmaz. Biz söylüyoruz, milletimiz söylediklerimizi dinliyor. Milletimiz kanaatlerini sandıkta belli edecek” diye konuştu. 

YSK kararı soru işaretlerine neden oldu

“Bu hükümet Anayasa’yı ve hukuku dikkate almıyor. Bu doğru değil. YSK üyelerini rencide etmek istemiyorum. Hâkimler vicdanlarına göre karar verirler ama bazen vicdanları etki altında kalabiliyor. Seçime gidiyoruz böyle bir kararın alınması milletin aklında bir soru işareti oluşuyor.”

Orgeneral Metin Temel'in görevden alınması 

“Silahlı kuvvetlerinde böyle değişiklik yapılması umarım bir yanlışlığa neden olmaz. Cumhurbaşkanı Başkomutan olabilir ama o fiili bir komutanlıktır. Orduyu Genelkurmaya Başkanı ve kurmayları yönetir. Ordu tamamen siyaseten arındırılmış olmalıdır. Poliste aynı şekilde olmalıdır. Siz bir yerde bir ekip oluşturursanız karşısında muhakkak bir ekip kurulur.”

DAHA FAZLA HABER OKU