Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi

Fotoğraf: Sosyal medya

İş insanı Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

26 Kasım günü yapılan duruşmada, 23 Aralık’ta Kavala’nın tutukluluğunun görüşülmesine karar verilmişti.

Birleştirilen Çarşı ile Gezi Parkı davasının tek tutuklu sanığı Osman Kavala'nın dosya üzerinden yapılan tutukluluk incelemesinde, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına oy çokluğuyla karar verdi. 

Kararda, "Somut olayda tutukluluk durumuyla ilgili olarak mahkemece yapılan son tarihli değerlendirmeden bu yana hukuki durumda değişiklik olmaması da gözetilerek sanık Mehmet Osman Kavala’ya isnat edilen suçun vasıf ve niteliği, yargılamanın geldiği aşama, dosyada bulunan HTS kayıtları ve baz bilgileri üzerinden yapılan inceleme, dijital materyaller üzerinde yapılan inceleme sonucu düzenlenen raporlar, MASAK raporu dikkate alınarak müspet suçlara ilişkin kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delillerin bulunması, atıl suçların yasada öngörülen cezanın üst sınırı, adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı anlaşılmakla, sanık Mehmet Osman Kavala’nın tahliye talebinin reddi ile sadığın tutukluğunun devamına oy çokluğu ile karar verildi" ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Sanığa uygulanacak ölçülü bir veya birkaç adli kontrol tedbiriyle tahliyesi görüşü ve kanaatindeyim"

Karara karşı oy kullanan hâkim ise şunları kaydetti:

Sanığın savunmasının alınmış olması, delillerin toplanmış olması, dosya kapsamı, delil durumu, dosyanın geldiği aşama, bu aşamadan sonra sanığı delil karartma ihtimalinin olmaması, sanığın tutuklulukta geçirdiği süre, tutukluluğun bir tedbir oluşu, tutuklulukta istenilen amaca 5271 sayılı CMK’nın 109. Maddesinde belirlenen adli kontrol tedbirlerinden bir veya birkaçının uygulanması ile ulaşılabileceği değerlendirilerek sanığın durumuna göre ölçülü olmayan  tutukluluğunun devamı yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmayarak sanığa uygulanacak ölçülü bir veya birkaç adli kontrol tedbiriyle tahliyesi görüşü ve kanaatindeyim.

Avrupa Konseyi 19 Ocak'a kadar süre tanımıştı

 Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHM) iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması kararını uygulamayan Türkiye için "ihlal prosedürü" başlatmıştı.

Avrupa Konseyi, konuyu 2 Şubat 2022'de gerçekleşecek AİHM toplantısına taşımaya hazırlanırken, Türkiye'den 19 Ocak 2022 tarihine kadar konuya ilişkin görüşünü sunmasını talep etmişti.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU