Birleşik Krallık ile Körfez ülkeleri ekonomi ve güvenlik alanındaki işbirliğini artıracak

Körfezi ülkelerinin dışişleri bakanları ile Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı yakın işbirliği yapma konusunda anlaştı

Körfez ülkelerinin dışişleri bakanları ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Londra'daki Chevening House Sarayı önünde / Fotoğraf: SPA

Körfezi ülkelerinin dışişleri bakanları ile Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı dün, güvenlik ve ekonomik ilişkileri güçlendirmenin yanı sıra düşük ve orta gelirli ülkelerde ticaret, siber güvenlik ve yeşil altyapıya yatırım gibi alanlarda yakın işbirliği yapma konusunda anlaştı.

Şarkul Avsat’ın haberine göre, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Elizabeth Truss’un oturum başkanı toplantı Londra'daki Chevening House'da yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantıya Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Bin Abdurrahman Al Sani, Umman Dışişleri Bakanı Sayyid Badr bin Hamad bin Hamoud al Busaidi, Bahreyn Dışişleri Bakanı Dr. Abdullatif ez-Zeyyani, Kuveyt Dışişleri Bakanı ve Kabine İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Şeyh Dr. Ahmed Nasir El-Muhammed es Sabah, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacraf ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Lana Zeki Nuseybe katıldı.

Toplantıda Körfez- Birleşik Krallık ilişkilerinin boyutları ve bunları her alanda desteklemenin ve geliştirmenin yollarının yanı sıra KİK ve İngiltere arasındaki Körfez ve Birleşik Krallık’ı ilgilendiren birçok bölgesel ve uluslararası dosyada ortak koordinasyonun güçlendirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Toplantı sırasında, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ile Birleşik Krallık arasındaki ticareti artırmayı ve karşılıklı yatırımları teşvik etmeyi amaçlayan eylem planını memnuniyetle karşılanırken, karşılıklı yatırımları teşvik etmek ve Körfez ülkeleri ile İngiltere halkının refahını artıracak şekilde yatırımcılara sağlanması gereken kolaylıklar ele alındı.

Toplantı sırasında bakanlar, gelişmekte olan ülkelerde temiz ve güvenilir altyapı finansmanını teşvik etmek için birlikte çalışma konusunda anlaştı. Ayrıca, Asya, Afrika ve Karayipler'de altyapı, teknoloji ve temiz enerji projelerine yapılan yatırımları artıracak olan İngiltere Uluslararası Yatırım Otoritesi'ni de memnuniyetle karşıladı.

Birleşik Krallık ile KİK arasındaki yıllık 30 milyar sterlinden fazla olan ticareti artırmaya yönelik eylem planını memnuniyetle karşılanırken, Birleşik Krallık ve Körfez İşbirliği Konseyi yeni bir serbest ticaret anlaşması üzerinde çalışıyor. Müzakerelerin gelecek yıl başlaması bekleniyor.

 

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU