Babacan: Kamu bankaları cayır cayır döviz satıyorsa bunun açıklanması lazım

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Erdoğan konuştu, kur düştü" şeklinde bir algı yaratmak için kamu bankalarının döviz sattığı yönünde iddialar olduğunu belirterek, "Bankacılar arasında bunlar konuşuluyor" dedi

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Polatlı Ticaret Odası Ekonomik İstişare Toplantısı'nda, dün akşamki Bakanlar Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı kararlara ilişkin konuştu. 

"Doların düşmesi vatandaşı sevindirdiyse de unutmayalım ki düşmüş hali bile Eylül'e göre yine yüksek. Yani ölümü gösterip sıtmayla karşı karşıya kaldık" ifadelerini kullanan Babacan şöyle devam etti:

Eylül başında Dolar, 8,30'du. 12'ye, 132e düştü diye seviniliyor. Eylül başına göre hala yüksek! Cumhurbaşkanı'nın açıklamasıyla beraber kamu bankalarının ciddi orandan döviz sattığı konuşuluyor. 'Erdoğan konuştu, kur düştü' şeklinde söylentiler var. Eğer bu doğru ise bunu dedirtmek için dolar düştüyse ve kamu bankaları cayır cayır döviz satıyorsa bunun açıklanması lazım. Bankacılar arasında bunlar konuşuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Hazine farkı nereden ödeyecek?"

Yeni kararların, dövizi kısa vadede olumlu etkilese de ileriye dönük Hazine'nin Merkez Bankası yükümlülüklerini olağanüstü artıracağını belirten Babacan, "Bu mevduat garantisi metodu kamu yükünü artıracak, hazinenin borcunu artıracak. Ortada tehlikeli bir oyun var. Bankalardaki toplam mevduatın yüzde 60'ından fazlası döviz mevduatı olmuştu. Dün gece alınan kararla alınan mevduatın TL mevduatının dövizdeki getirisinin artışa eşitlenmesinin yolu açılmış oldu. Kur ne kadar artarsa artsın vatandaşa farkı ödeyecekler. Bugünkü döviz artışını düşük gösterirken farkı da Hazine'ye ödetmenin yolunu açtılar. Hazine farkı nereden ödeyecek? Vatandaştan toplanan vergilerle ödeyecek. Bu nedir biliyor musunuz? Ülke ekonomisini dolarizasyona götürmektir" diye konuştu.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU